Preşedintele Centrului Regional pentru Supraveghere Ecologică Bihor, Florin Budea, se arată îngrijorat de faptul că Senatul a votat un proiect de lege care permite desfăşurarea de activităţi economice invazive, precum carierele de piatră, în ariile naturale protejate.

Iniţiat de parlamentarii ALDE, proiectul prevede înlesnirea scoaterii de sub prevederile regimului legal de protecţie a unor suprafeţe pentru care, la data de 29 iunie 2007, când au fost create ariile protejate, existau licenţe de concesiune a activităţii miniere.

"Astfel, în mijlocul unei arii protejate, vor putea fi înfiinţate, de exemplu, cariere de piatră, fapt care, în mod evident, va afecta grav echilibrul natural al acelei zone. În plus, astfel se deschide calea şi către alte "investiţii" cu impact negativ asupra mediului: drumuri, poduri, rampe de încărcare etc.", a transmis Budea, printr-un comunicat de presă dat publicităţii marţi.

Trei senatori bihoreni au votat acest proiect: Florian Bodog (PSD), Cseke Attila (UDMR) şi Derzsi Akos (UDMR). În total, 66 de senatori au votat pentru, iar 22 împotrivă.

"Trebuie reţinut faptul că iniţiativa avizată de Senat nu are un punct de vedere din partea Guvernului, nu există o estimare a impactului pe care aplicarea ei îl va avea asupra mediului, încalcă norme şi directive europene, intră în contradicţie cu principii de drept internaţional al mediului şi creează riscul unei proceduri de infringement împotriva României", a mai spus Budea.

De asemenea, preşedintele CRSE Bihor punctează şi o declaraţie nefericită a iniţiatorilor proiectului, care ar fi spus chiar că ONG-urile au făcut prea multe arii protejate în România. "Faţă de aceasta, CRSE Bihor spune din nou că iniţiativa legislativă adoptată de Senat deschide larg calea spre distrugerea ariilor naturale protejate. De acum înainte, acestea riscă să devină adevărate "autostrăzi" pentru buldozere, excavatoare şi alte utilaje grele care nu au ce căuta acolo. După ce senatorii au trecut peste raţiunea fundamentală care se află la temelia înfiinţării ariilor protejate, anume ocrotirea naturii, ne putem aştepta la orice. De altfel, înlesnirea şi chiar încurajarea vânării unor specii protejate pare să facă parte din acelaşi sinistru scenariu", a mai spus Florin Budea.

Ecologistul orădean speră totuşi că în Camera Deputaţilor, forul abilitat să dea votul final, acest proiect de lege va fi respins. "Noi suntem cu ochii pe aleşi", a mai spus Budea.

Pe de altă parte, critici similare a adus, marţi, şi USR Bihor. "#ÎndrăzneşteSăCreziÎnPSD, senatorul PSD Bihor Florian Bodog, a votat PENTRU proiectul de lege care permite scoaterea unor suprafeţe de teren din ariile protejate pentru exploatare minieră. #RuşinePSD", este mesajul apărut pe pagina de Facebook a filialei.