Şapte reprezentanţi ai tot atâtea ONG-uri, majoritatea ecologişti cunoscuţi ai oraşului, au dat publicităţii miercuri un punct de vedere cu privire la proiectul de reamenajare a Pieţei Unirii. Documentul este semnat de Anna Marossy (Societatea Română pentru Ecologie), Eleonora Mircescu (Ecotop Oradea), Eugenia Mitraşcă (Academia Civică Bihor), Ioana Lucaciu (Asociaţia Gata Oricând), Paul Iacobaş (Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor), Mihai Togor (Centrul Regional pentru Supraveghere Ecologică) şi Florin Budea (Asociaţia Pro Democraţia, clubul Oradea).

Să rămână copacii!

Încă de la început, ecologiştii amintesc că, "aşa cum a promis şi domnul primar al Oradiei, în anul 2010, cu prilejul dezbaterii publice ce a avut loc pe această temă", în Piaţa Unirii trebuie păstraţi arborii sănătoşi, iar spaţiul verde existent trebuie sporit.

"În această zonă, care se doreşte a fi una de relaxare, de petrecere a timpului liber pentru orădeni şi turişti, este nevoie de arbori care să asigure umbră şi aer curat, dar şi protecţie împotriva curenţilor puternici, atât în timpul verii, cât şi în timpul iernii", susţin cei şapte, care cer ca arborii maturi şi sănătoşi din piaţă să fie păstraţi, iar cei bolnavi să fie înlocuiţi cu specii autohtone (Primăria propune cireşi japonezi - n.r.), care rezistă în actualul climat urban.

De asemenea, ecologiştii militează pentru creşterea numărului de arbori din Piaţă, dar şi pentru organizarea unei dezbateri publice a proiectului, în urma căreia să se ţină cont de opiniile pertinente.

Fără timp de dezbatere

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan spune că arborii care sunt în prezent în Piaţă nu pot fi păstraţi, pentru că nu sunt nici folositori, nici estetici. "Sub tise nu poţi sta la umbră şi sunt şi inestetice, pentru că n-au fost întreţinute. Umbra copacilor trebuie să fie accesibilă", a declarat Mălan. Cât despre brazii din jurul statuii lui Mihai Viteazul, viceprimarul spune că sunt specii care nu rezistă în canicula verii.

Viceprimarul afirmă că noul proiect va extinde spaţiile verzi din Piaţa Unirii, dar şi că unul dintre ecologiştii reclamanţi, mai precis Anna Marossy, a fost consultată cu privire la proiect. "Chiar doamna Marossy mi-a spus că cireşii japonezi, pe care îi vom planta, se potrivesc zonei", a declarat Mălan.

Cât despre o dezbatere publică a proiectului, viceprimarul spune clar că aceasta nu va avea loc din lipsă de timp. "Dacă nu depunem proiectul foarte urgent, săptămâna viitoare, fie pierdem banii, fie va trebui să implementăm vechiul proiect (n.r. al arhitectului Emodi Tamas). Nu e vorba că nu s-a dorit o dezbatere publică, ci nu a existat timp fizic", a spus Mircea Mălan.