De Ziua Mediului, sărbătorită miercuri în lumea întreagă, 50 de ecologişti orădeni au scandat în centrul oraşului lozinci pro-natură.

La iniţiativa fundaţiei Academia Civică, simultan cu alte oraşe din România, în Oradea a avut loc un protest pro-natură, prin care participanţii au cerut autorităţilor române să aibă o atitudine responsabilă şi respect faţă de oameni şi de natură.

Cu un banner mare pe care scria "Opriţi masacrarea arborilor" şi cu pancarte cu diferite mesaje ecologiste, mai ales care cereau interzicerea exploatărilor gazelor de şist în România, manifestanţii au scandat şi câteva lozinci ecologiste. Majoritatea, la fel ca în cazul pancartelor, au avut ca tematică gazele de şist: "Vrem cultură şi natură, nu o ţară sub fractură" ori "Jos gazele de şist" s-a auzit din Piaţa Unirii.

Organizatorul protestului, profesorul Orlando Balaş, cunoscut ecologist al Oradiei, a precizat şi doleanţele manifestanţilor. "Cerem să fie oprite defrişările care însângerează România. Dorim ca şi în oraşe să respirăm aer curat, iar arborii să nu fie doar pe hârtii. Dorim să ştim ceea ce mâncăm", a spus Balaş. De asemenea, ecologiştii vor să fie oprite proiectele de amenajare de microhidrocentrale, "deoarece acestea ucid ireversibil râurile României", dar şi ca România să se alăture ţărilor în care este interzisă cultivarea plantelor modificate genetic.

La protest au fost prezenţi membri ai organizaţiei Ecotop, ai Grupului ANTIFracturare Oradea şi ai Fundaţiei Comunitare Oradea. De asemenea, manifestanţilor li s-a alăturat şi PDL-istul Călin Mocan, fost şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi al Gărzii de Mediu Bihor, care a preferat, însă, să stea în spatele protestatarilor, dar a precizat că le împărtăşeşte doleanţele.