Coaliţia pentru Mediu din România, formată din aproape 70 de organizaţii de mediu critică dur desfăşurarea partidei anuale de vânătoare de la Balc, organizată de Ion Ţiriac, şi la care participă oameni influenţi şi miliardari din toată lumea.

Potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu şi citat de Realitatea.net, ecologiştii numesc vânătoarea un abator în aer liber şi reprezintă un act condamnabil. "Considerăm că actul uciderii din plăcere este moralmente inacceptabil. Acest fapt devine însă cu atât mai reprobabil şi mai condamnabil cu cât el se desfăşoară într-o incintă închisă unde vietăţilor expuse tirului concentrat nu li se oferă practic nicio şansă de supravieţuire. Numărul animalelor ucise este în fiecare an de ordinul sutelor, uciderile fiind concentrate într-un interval de 2 zile. Astfel, aşa-zisa partidă de vânătoare de la Balc este practic un abator în aer liber", scriu ecologiştii în informarea de presă.

Aceştia mai spun că participanţii la vânătoarea de la Balc sunt lipsiţi de discernământ, iar vânătoarea în sine a devenit un vector de periculozitate publică. "Respingem cu hotărâre şi tendinţa actuală de transformare a fondurilor de vânătoare româneşti în terenuri unde se practică înmulţirea şi hrănirea în regim domestic şi semi-domestic a exemplarelor unor specii de animale sălbatice, cu unicul scop de a furniza materie primă pentru crimele recreative", subliniază organizaţiile de mediu.

Organizaţiile de mediu îi solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor să reglementeze activitatea în acest domeniu "unde situaţia a scăpat de sub control".