Un grup de 50 de voluntari ai Fundaţiei Life Tineret şi Asociaţiei Learning Communities au curățat, sâmbătă, aproximativ zece hectare de teren de la marginea cartierului Podgoria, situate în situl Natura 2000 Valea Roșie.

Voluntarii au adunat din acea zonă a ariei protejate grămezi de gunoaie, acumulate în decursul celor doi ani care au trecut de la ultima acţiune de ecologizare organizată de aceleaşi fundaţii.

Potrivit unui comunicat de presă trimis, luni, de Fundaţia Life Tineret, curăţarea terenului a durat aproximativ trei ore.

În acest timp, copii, adolescenţi şi adulţi au curăţat o suprafaţă de zece hectare, găsind scutece, roţi de bicicletă, termopane, PET-uri, sticle, borcane, haine, pungi de plastic şi cutii de bere şi de conserve. După ce acestea au fost adunate, au fost ridicate şi transportate de RER Vest.

"Acum doi ani de zile am curăţat această zonă şi în data de 23 martie descoperim din nou zona poluată. Nu e clar de ce primăriile, poliţia sau RER nu verifică existenţa contractelor de salubritate la populaţie şi nu organizează acţiuni care să ducă la inexistenţa motivelor pentru care un cetăţean ar duce deşeurile produse în pădure, în loc să le pună la stradă şi să le ridice firmele de salubritate. E foarte posibil ca cetăţenii să nu fie informaţi corect legat de volumul/tipul de deşeuri care sunt ridicate de către firmele de salubritate", au transmis reprezentanţii Fundaţiei Life Tineret.

Arealul "Valea Roşie" - întins pe 820 de hectare pe teritoriile Oradiei şi comunelor Oşorhei, Ineu şi Paleu - a fost desemnat sit Natura 2000 cu scopul protejării florei şi faunei sălbatice, aici fiind prezentă Pădurea de fag de tip Asperulo-Fagetum.

Tot aici, vegetează numeroase ierburi rare, cum ar fi salvia, untul-vacii, coada-calului, garofiţe, coada-vulpii, steliţa sau drob.

Pe lângă asta, arealul este casa multor amfibieni protejaţi prin Directiva Consiliului European din 21 mai 1992, cum ar fi broască râioasă brună sau tritonul cu creastă.