Institutul Naţional de Statistică arată că produsul intrern brut a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% faţă de primul trimestru, iar creşterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât şi semestrial, la 2,4% serie brut şi 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităţilor, de 3,5% pe an, scrie gandul.info.

Cum a primit datele oficiale, premierul a şi văzut partea plină a paharului: este creştere economică faţă de acelaşi trimestru de anul trecut. "Datele oficiale confirmă vestea buna - România continuă creşterea economică! Cu +2,6% faţă de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creştere industrială şi în graficul creşterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare, una din cele mai solide creşteri din UE. Este ca şi când mergeam cu maşina cu 130 km la oră şi acum mergem cu 100 km la oră - dar mergem tot înainte!", a scris Victor Ponta pe Facebook.

Mai mult, el a scris şi despre nevoia ca CAS-ul la angajator să fie redus cu cinci puncte procentuale de la 1 octombrie.

"Fără a mai fi blocaţi de un regim care vrea doar politici de austeritate, am putea face mult mai mult! De aceea alegerile din toamnă sunt atât de importante!", a adăugat premierul, pe Facebook.

În schimb, fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţeanu, a declarat că ploile din ultima perioadă au făcut pagube însemnate în agricultură, ceea ce a făcut ca creşterea economică prognozată de Guvern, bazându-se pe acest domeniu, să nu fie cea aşteptată."Nici Dumnezeu nu-l mai poate salva pe Victor Ponta", a comentat el.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, după primele estimări, PIB în trimestrul II 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier).

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 2,8%, potrivit celor mai recente comunicări, după misiunea FMI în România, în luna iunie. Banca Mondială a îmbunătăţit în iunie prognozele de creştere economică pentru România de la 2,5% la 2,8% pentru acest an şi de la 2,7% la 3,2% pentru anul următor.