Un scandal a ars mocnit, în ultimele săptămâni, în Departamentul de Matematică al Universităţii din Oradea. Un post de profesor scos la concurs a atras doi candidaţi, dar "ecuaţia" competiţiei s-a rezolvat uşor: un pretendent a fost descalificat din motive birocratice, lăsând astfel calea liberă pentru o colegă considerată de alţi membri din departament mai slab pregătită. 

Conferenţiara Georgia Oros a promovat ca profesoară la limită, cu un vot, verdict pe care colegii îl consideră o confirmare că, în Universitate, primează cantitatea, nu calitatea cercetării ştiinţifice.

Post cu dedicaţie

În această toamnă, UO a scos la concurs 21 de posturi didactice în 11 facultăţi, majoritatea un prilej de avansare pentru actualii universitari. Legea nu permite promovarea decât prin concurs, aşa că în mediul academic s-a încetăţenit obiceiul de a se organiza concursuri cu dedicaţie pentru un anume universitar, care îndeplineşte condiţiile de promovare. Surprinzător a fost, aşadar, că unul dintre cele 21 de posturi, cel de profesor la Matematică, a fost dorit de doi candidaţi!

Membrii departamentului povestesc că postul a fost pregătit pentru Georgia Oros, o conferenţiară cu 19 ani vechime în UO, până nu demult colegă şi cu tatăl ei, Gheorghe Oros, între timp pensionat. "Tatăl ei, venit în Universitate pe vremea Unchiului Maghiar, i-a rezolvat fiicei un post la noi şi aşa a venit ea aici, din preuniversitar", zice o sursă a BIHOREANULUI.

Pentru că Georgia Oros nu a semnat niciodată cercetări impresionante, avansarea în cel mai înalt grad didactic i-a contrariat pe colegi. "Lista ei de lucrări este stufoasă, dar fără valoare. Scrie mult, dar nimic serios". 

Chiar dacă în departament se ştia că postul este pregătit pentru ea, la concurs s-a mai înscris Lucian Coroianu, un matematician cu o reputaţie mai bună printre colegi, fără rude în departament şi cu lucrări acceptate de reviste prestigioase. 

Dosar incomplet

Surpriză, însă: Coroianu a fost descalificat înainte de concursul propriu-zis. El nu a primit avizul juridic pentru că nu şi-a echivalat abilitarea obţinută anul trecut, la o universitate din Budapesta. Ea trebuia recunoscută de o şcoală doctorală de matematică-informatică din ţară, UO neavând o asemenea specializare. Unii matematicieni comentează că juriştii au fost prea scrupuloşi, ca să-i asigure cale liberă spre promovare lui Oros. Cu atât mai mult cu cât acest concurs ar fi putut fi ultima ei şansă de avansare... 

În prezent, ca să ajungă profesor, un matematician trebuie să aibă minimum 5 articole publicate în reviste indexate internaţional şi citate de alţi universitari. Ministerul Educaţiei vrea să înăsprească standardele şi să ignore articolele publicate în reviste care impun autorilor o taxă de publicare. Pentru Oros, asta ar fi o problemă, deoarece universitara are articole numai în asemenea publicaţii.

Mult şi prost?

Revistele care impun taxe autorilor sunt contestate în multe universităţi din lume. Ele aparţin companiei MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute), fondată de un chinez şi înregistrată în Elveţia, care publică articole open source, adică disponibile gratuit pentru orice cititor, în timp ce revistele ştiinţifice notorii pot fi citite contra cost. 

Articolele MDPI, fiind la "liber", sunt des citate, iar asta le face să pară importante, însă oamenii de ştiinţă spun că, dimpotrivă, relevanţa lor este asigurată doar de disponibilitatea lor, nu de calitatea studiilor. Cercetarea serioasă este publicată de jurnale renumite, în timp ce articolele publicate de MDPI sunt adesea descrise ca fiind "ştiinţă-spam", produsă de autori mediocri.

Matematicienii orădeni spun că elocvente sunt chiar exemplele colegilor lor: Coroianu are 57 de articole publicate, toate în reviste consacrate, în timp ce Oros are 102, dar exclusiv în MDPI. 

Pusă în încurcătură

Descalificarea lui Coroianu a "cutremurat" comisia de concurs, formată din doi profesori de la Oradea şi trei de la Cluj şi Sibiu. BIHOREANUL a aflat că preşedintele comisiei, orădeanul Alexandru Bica, a vrut să se retragă, tocmai pentru a nu parafa promovarea lui Oros, şi la fel a ameninţat că va face şi supleantul lui, Daniel Paşca, şi el coleg cu candidata. Boicotul ar fi fost, însă, un argument ca Oros să dea în judecată UO, aşa că a fost abandonat.

În schimb, la concurs, Paşca i-a pus candidatei întrebări care au pus-o în încurcătură, Oros eşuând în a scrie ecuaţia elipsei, prilej să fie acuzată că este mai slabă decât studenţii. "La mine, pică studenţii care nu ştiu ecuaţia, cum să devină ea profesoară?", ar fi spus Paşca, în faţa comisiei.

De asemenea, Oros a fost întrebată de o membră a comisiei de ce nu publică articole şi în reviste consacrate, iar răspunsul candidatei a fost că aceste publicaţii nu sunt interesate de temele ei de cercetare. Ceea ce, indirect, este o confirmare că nu face cercetare de top...

"Nimeni nu e perfect"

La limită, cu două voturi din comisie împotrivă şi trei pentru, Oros a promovat concursul. "Este o victorie a mediocrilor, cu girul profesorilor din Cluj şi Sibiu, cei care au susţinut-o. Din păcate, este o dovadă că în mediul universitar primează cantitatea, nu calitatea", zice, cu năduf, un matematician.

La curent cu nemulţumirile din departament, rectorul Constantin Bungău spune că nu are nimic de făcut, nici în favoarea, nici în defavoarea candidatei: "Decizia comisiei este supremă". Nici Coroianu nu vrea să spună mai multe. "Eu am vrut să particip la concurs, dar din păcate un dosar poate fi anulat ignorându-se valoarea lui ştiinţifică", zice conferenţiarul, considerându-se nedreptăţit că a fost eliminat din motive procedurale.

De cealaltă parte, câştigătoarea nu-şi reproşează nimic şi îşi apără cariera, respingând vehement că ar fi fost vreodată susţinută de tatăl ei. "Eu am ocupat postul prin concurs şi tot prin concursuri am avansat în carieră", zice Georgia Oros, precizând că revistele în care publică ea respectă criteriile Ministerului şi punând poticneala de la interviu pe seama presiunii pe care colegul ei a creat-o asupra ei: "Nimeni nu este perfect, o scăpare categoric nu mă caracterizează ca profesor"...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!