În perioada 1870-1920, compania Fellner şi Helmer a proiectat şi construit nu mai puţin de 60 de teatre şi săli de spectacole, printre care şi clădirea Teatrului de Stat Oradea.

Scriitorul şi în acelaşi timp şeful Direcţiei judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Bihor, Mircea Bradu a iniţiat un proiect prin care îşi doreşte să unească toate instituţiile artistice care îşi desfăşoară activitatea în edificii construite de cei doi mari arhitecţi. Teatrul de Stat Oradea este partener al iniţiativei denumite „Casa Artelor Fellner şi Helmer".

Prima etapă a proiectului este stabilirea legăturilor cu teatrele şi sălile de spectacole construite de arhitecţi, atât cele din România cât şi cele din toată Europa. „Le cerem să ni se alăture ca membrii fondatori în acest proiect. Am şi trimis câteva adrese, iar acum aşteptăm răspunsul", a declarat Mircea Bradu, preşedintele Comitetului de Iniţiativă. „Este şi un pretext pentru colaborări mai strânse între teatrele din Europa, în special între noi şi teatrele din Ungaria. Ne gândim la schimb de experienţă sau la eventuale co-producţii", a afirmat Lucian Silaghi, directorul Teatrului de Stat.

A doua etapă a proiectului „Casa Artelor Fellner şi Helmer" se va desfăşura în a doua parte a anului şi cuprinde realizarea unor pagini web comune care să se preocupe numai de activităţile asociaţiei şi de teme culturale. A doua etapă cuprinde şi editarea unui album cu imagini şi informaţii despre toate clădirile proiectate de cei doi arhitecţi vienezi.

Grupul de iniţiativă al proiectului este format din regizorul Anca Bradu, Viola Torok, scenograf, Sebastian Vlad Popa, scriitor şi critic de teatru, managerul artistic Istvan Torok, Lucian Silaghi, directorul Teatrului de Stat, şi Mircea Bradu, şeful Direcţiei de Cultură.

În România, compania Fellner şi Helmer a proiectat patru edificii. Pe lângă teatrul din Oradea, este vorba despre clădirile Teatrului din Cluj, Timişoara şi Iaşi.