Ediţia a treia a Caravanei Gaudeamus de la Oradea a debutat, miercuri, după prânz, printr-un flash mob organizat de Direcţia de Cultură Bihor, cu ajutorul elevilor Colegiului Mihai Eminescu.

Cum ediţia de anul acesta are ca temă centrală aniversarea a 150 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în Revista Familia, condusă pe atunci de orădeanul Iosif Vulcan, circa 300 de elevi au format, miercuri, un lanţ uman de la cortul Gaudeamus din Parcul 1 Decembrie şi până la bustul lui Vulcan din Parcul Libertăţii, dându-şi apoi din mână în mână poezia "De-aş avea" printată pe o coală elegantă.

Flash-mob-ul a încântat numai o parte dintre elevii care l-au creat, alţii neştiind măcar de ce se află acolo, dar bucurându-se că nu sunt la ore. După ce a trecut prin mâinile elevilor, poezia i-a fost predată poetului Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, care a dat glas notei semnate, în 1866, de Iosif Vulcan despre Mihai Eminescu: "Cu bucurie deschidem coloanele foaiei noastre acestui june de numai 16 ani, care, prin încercările prime poetice ale sale trimise nouă, ne-a impresionat plăcut". Astfel a fost recreat simbolic drumul poeziei lui Eminescu de la Cernăuţi până în redacţia Revistei Familia.  

Înapoi în Parcul 1 Decembrie, sute de orădeni, mai ales elevi, au intrat miercuri la prânz în cortul Gaudeamus pentru a descoperi oferta de carte adusă în acest an la Oradea de circa 40 de edituri de top din ţară. Este vorba de mii de titluri, din diverse domenii, scrise în limbile română, maghiară, engleză şi germană.

Oferta ediţiei 2016 a Caravanei Gaudeamus, organizată de Radio România, este una diversificată, de la cărţi filosofice şi psihologice, romane celebre şi până la publicaţii pentru copii şi cărţi de grădinărit. Majoritatea editurilor prezente în cadrul târgului (Rao, Humanitas, Nemira, Corint, Herald, Nomina etc.) ofertă reduceri de 10, 20 şi chiar 30% pentru titlurile prezentate.

Dacă Editura Humanitas este prezentă la târg cu apariţii recente precum "Strania istorie a comunismului românesc" de Lucian Boia ori "Nebunia de a gândi cu mintea ta", Editura RAO s-a prezentat la Oradea, între altele, cu romanul-thriller "Biblia pierdută", de Igor Bergler, cea mai vândută carte a unui autor român în ultimii 20 de ani. De altfel, pe 19 mai, de la ora 14, autorul va lansa, oficial, volumul şi la Oradea.

La fel ca în anii trecuţi, Târgul Gaudeamus cuprinde şi produse multimedia, precum şi câteva stand-uri cu ceaiuri şi produse tradiţionale.

Citeşte şi: Parte de carte: Edituri de top din România aduc la Oradea cele mai noi apariţii în cadrul celei de-a treia ediţii a Caravanei Gaudeamus