Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor organizează, pe 12 noiembrie, de la ora 16, în Sala Arcadia, ediţia a V-a a Festivalului de ţiteră "Húrnyűvő (n.r. - corzi întinse), în cadrul căruia vor fi interpretate piese tradiţionale pentru ţiteră specifice folclorului maghiar.

"La această ediţie vor participa: formaţia "Bartók Béla" din Valea lui Mihai, formaţia "Bors-szem" din Borş, formaţia de ţiteră a Bisericii reformate din Diosig, formaţia "Tücsök" din Oradea şi interpreţi din Cetariu, Târguşor şi Curtuişeni", anunţă organizatorii.

De la ora 16, spectatorilor le vor fi prezentate instrumentele, aceştia vor putea pune întrebări şi vor primi informaţii despre construcţia ţiterei, interpretare şi învăţare, iar de la ora 17 vor începe recitalurile.

Ţitera este un instrument muzical cu corzi şi cutie de rezonanţă, la care se cântă ţinând-o pe genunchi sau pe masă. Instrumentul a dispărut aproape complet din muzica populară românească, dar este încă foarte răspândit în Ungaria şi Bulgaria.

Festivalul este organizat în colaborare cu Teatrul Regina Maria. Intrarea este liberă.