Atmosfera medievală a cuprins Cetatea Oradea timp de 3 zile, la ediţia 2018 a Festivalului Medieval al Cetăţii Oradea.

Au fost 3 zile pline de evenimente şi activităţi, în care au avut loc show-uri cu jonglerii cu focul și iluzionism, ridicări cu balonul de aer cald, concerte live și s-a reconstituit invazia mongolă asupra Cetății Oradea. În total, la evenimente au asistat 38.000 de bihoreni.

Peste 130 de evenimente, ateliere, activităţi şi atracţii, 36 de trupe de reconstituire istorică invitate din 7 ţări (România, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Ucraina, Cehia), 15 demonstraţii şi reconstituiri de bătălii istorice, 13 demonstraţii ecvestre, concursuri de lupte medievale şi tir cu arcul călare, 37 de menestreli în peste 20 de reprezentaţii artistice, 15 ateliere meşteşugăreşti, 50 de meşteşugari şi meşteri medievali, 30 de ateliere, spectacole şi atracţii pentru copii, 4 concerte LIVE la scena principală, 2 show-uri de jonglerii cu focul şi un spectacol de iluzionism, au asigurat atmosfera medievală autentică în Cetatea Oradea, pe tot parcursul festivalului.

"Alături de evenimente ca Târgul de Paşti, European Music Open, Târgul de Crăciun, Toamna Orădeană, Festivalul Medieval al Cetăţii Oradea este unul din evenimentele cu potenţial mare de dezvoltare şi care poate să devină o ancoră turistică importantă, sau chiar o atracţie turistică in sine. Istoria Cetăţii şi încărcătura culturală a acestui loc, creează cea mai bună şi solidă bază pentru construirea unui astfel de eveniment. De la momentul redenumirii evenimentului în Festivalul Medieval al Cetăţii Oradea, ne-am propus să avem la Oradea cel mai mare şi mai interesant eveniment de acest fel din ţară şi cred că suntem pe calea bună.

Pornind de la diversitatea şi profesionalismul trupelor medievale, până la muzica live de pe scena principală, Festivalul Medieval al Cetăţii Oradea 2018 s-a consolidat ca eveniment de referinţă al oraşului şi, cu siguranţă, cel mai mare eveniment de profil din România. Reacţia pozitivă a partenerilor, a trupelor medievale şi desigur a publicului, ne bucură, ne energizează şi responsabilizează în acelaşi timp, deoarece am reuşit să facem un mare pas înainte, iar ediţia din 2019 nu poate să nu continue aceeaşi pantă ascendentă.

Doresc sa le mulţumesc colegilor din APTOR pentru efortul mare făcut pentru a pune pe picioare un eveniment atât de complex, Asociaţiei Deus Vult fără de care nu am fi putut avea o prezenţă medievală atât de profesionistă şi consistentă, cât şi colegilor din Cetatea Oradea pentru sprijinul administrativ”, a transmis Mihai Jurca, directorul executiv al APTOR.

480 de membri din trupe de reconstituire istorică, peste 250 de luptători şi cavaleri medievali şi 24 de cai ne-au oferit un spectacol medieval unic în Parcul Cetăţii, în cea mai mare reconstituire a unei bătălii istorice din România – acesta fiind unul dintre cele mai spectaculoase momente ale festivalului.

Pe lângă reconstituirea asediului mongol asupra Cetăţii Oradea din 1241, ediţia de anul acesta a avut şi alte premiere: extinderea festivalului în Parcul Cetăţii, care a găzduit timp de 3 zile trupele medievale, spectacole, concursuri şi demonstraţii, dar şi ridicările cu balonul cu aer cald, oferite gratuit publicului prezent cu ajutorul celor de la Digi Mobil.

În a treia zi de festival participanții au ascultat acordurile trubadurilor, au urmărit demonstraţii de bătălii, concursuri de tir cu arcul călare, şi s-au bucurat de atmosfera vie din Cetate. Cum vremea n-a fost prielnică, concertele din ultima seară a festivalului au fost anulate.

La organizarea și promovarea Festivalului Medieval al Cetății au contribuit Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural (Cetatea Oradea), Asociaţia Deus Vult, Staropramen, Digi FM, Digi 24 şi Digi Mobil. Pe partea de imagine, organizatorii au colaborat cu Manifest Advertising, The Brothers M şi Amazing Visuals.

Anul viitor, evenimentul se va extinde pe parcursul a 4 zile, între 11 și 14 iulie. 

Festivalul Medieval al Cetăţii Oradea este un eveniment organizat de Asociaţia de promovare a turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) şi Primăria Oradea, cu sprijinul Asociatiei Deus Vult şi al Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural (Cetatea Oradea/ Oradea Fortress).

Visit Oradea