Chiar în ziua de start a campaniei electorale, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, bihoreanul prin adopţie Eduard Hellvig, a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, care susţine că ar fi derulat tranzacţii suspecte şi este director într-o firmă.

Potrivit unui comunicat postat pe siteul ANI, Hellvig este incompatibil deoarece pe perioada în care a fost ministru a exercitat simultan atât funcţia de ministru cât şi pe cea de director al societăţii orădene Sintezis Birotica SRL, a fost angajat pe funcţia de cercetător în ştiinţe politice în cadrul SC Dib Media Consultancy SRL şi a primit şi drepturi salariale de la SC Life Line - Medical Center SRL.

ANI susţine că Hellvig a fost angajat al Sintezis în perioada 1 iulie 2004 până în 31 octombrie 2012, în vreme ce ministrul afirmă că acest fapt nu este adevărat. „În punctul de vedere transmis Agenției Naționale de Integritate, Eduard Raul Hellvig a menționat că nu deține funcția de Director al SC Sintezis Birotica SRL, şi nici nu a exercitat această funcţie în niciun moment pe parcursul ultimilor ani. Contrar celor afirmate de către Eduard Raul Hellvig în punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a comunicat Agenției faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă a fost operată la data de 31.10.2012., în urmă cu o săptămână", arată comunicatul.

ANI arată că, urmare a acestui fapt, Hellvig este incompatibil deoarece potrivit Legii 161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, "Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (...) funcţia de (...) director (...) la societăţile comerciale (...). Persoana care exercită una dintre funcţiile publice de autoritate prevăzute la art. 84 şi 85 din Legea 161/2003 este obligată, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcţie, să declare că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege"", se arată în comunicat.

Documentul mai reţine şi că Hellvig, care e ministru din data de 7 mai 2012, a încasat drepturi salariale de la SC Life Line - Medical Center SRL, în cuantum de 26.703, "în condiţiile în care acesta nu figurează, ca şi angajat al societăţii, în baza de date centrală a Inspecţiei Muncii". De atlfel ANI arată că a şi dispus sesizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, "în vederea stabilirii obligaţiilor fiscale referitoare la veniturile realizate în perioada august - octombrie 2012".

Astfel, ministrul şi-ar putea pierde locul în Guvern deoarece dacă instanţa va da dreptate ANI, "persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani".

Pe de altă parte, alături de Hellvig, alţi doi miniştri au fost declaraţi incompatibili. ANI susţine că ministrul Transporturilor Ovidiu Silaghi nu poate justifica o avere de 45.955 de euro, iar ca urmare a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curţii de Apel Oradea.

Totodată ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, este acuzat de conflict de interese şi de abuz în serviciu, iar secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, care ocupă această funcţie din mai 2012, a fost declarat incompatibil deoarece pe lângă funcţia publică ar fi şi administrator al unei firme.

De altfel, în afară de Liviu Pop, în cazul căruia a fost sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deoarece inspectorii au indicii privind săvârşirea unei infracţiuni, rapoartele întocmite în cazul celorlalţi membri ai Guvernului, inclusiv al lui Hellvig, pot fi contestate în termen de 15 zile în contenciosul administrativ. Dosarele se vor judeca la nivelul curţilor de apel care vor decide dacă rapoartele ANI sunt întemeiate.

Citiţi şi articolul "Eduard Hellvig va fi şeful SRI"!