Camera Deputaţilor a votat, miercuri, proiectul de lege privind introducerea educaţiei sexuale în şcoli, însă nu aşa cum a fost propus, ci cu modificări.

Printr-un amendament propus de mai mulţi deputaţi, între care şi deputatul PNL de Bihor Florica Cherecheş, denumirea a fost schimbată în "educaţie sanitară", care va fi predată strict cu acordul scris al părinţilor.

Potrivit presei centrale, deputaţii au adoptat miercuri, cu 269 "pentru", 3 "împotrivă" şi 35 "abţineri", proiectul prin care este eliminată sintagma "educaţie sexuală" din lege, înlocuind-o cu "educaţie sanitară". 

Marţi, Comisia Juridică a dat raport favorabil pe varianta propusă de PSD şi PNL. În urmă cu o săptămână, la Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor patru parlamentari PSD şi PNL au propus ca programele de educaţie care includ educaţia sexuală să se desfăşoare doar cu "acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor", scrie Hotnews.ro.

Amendamentul nou introdus prevede "Derularea sistematică în unităţile şcolare cu acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor de programe de educaţie pentru viaţa inclusiv educaţie sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi gravidităţii minorelor".

Autorii amendamentului sunt Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi Titus Corlăţean (PSD), potrivit Mediafax.ro.

Camera Deputaţilor este forul decizional, legea urmează să meargă la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis.

"Avem pe masă un subiect -educaţia pentru sănătate, pentru copii, şi vă cer tuturor să gândiţi fiecare cu mintea dumneavoastră la acest vot. (...) România este în momentul de faţă pe primul loc în Europa la mame minore, ceea ce înseamnă că avem o problemă majoră. Faptul că tinerele, copilele îşi încep viaţa sexuală în toalete de şcoală este o problemă majoră. Nu ne putem proteja copiii neinformându-i (...) Avem părinţi care din considerente religioase consideră că nu trebuie să aibă acces la acest tip de educaţie", a spus liderul USR Dan Barna, în plen. 

El a fost contract de Nicuşor Halici, deputat PSD: "Noi susţinem aceasta iniţiativă pentru că partidul priveşte în viitor, la ziua când trebuie să predăm ştafeta şi pentru asta trebuie să creştem omani sănătoşi nu doar fizic ci şi moral şi mental. Îmi pare rău că nu e Dan Barna aici să-l privesc în ochi şi să-l întreb cum ar reacţiona dacă copilul lui de clasa a doua ar veni acasă şi ar spune că a învăţat la şcoală cum fac sex două persoane? Aia este educaţie? Nu! Aia e distrugere de multe ori iremediabil, asupra caracterului unui copil". 


Ce prevede legea în vigoare (45/2020): 

"Derularea sistematică în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, de programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.

Amendamentul nou introdus:

"Derularea sistematică în unităţile şcolare cu acordul scris al părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copiilor de programe de educaţie pentru viaţa inclusiv educaţie sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi gravidităţii minorelor".