Începând cu anul şcolar 2023-2024, educaţia de mediu urmează să fie studiată în şcolile din România.

Proiectul de lege, iniţiat de mai mulţi deputaţi PNL, a trecut de votul celor două camere din Parlament şi a fost trimis spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis.

"Educaţia pentru mediu este un proces de educaţie pe tot parcursul vieţii, dar cu cât începe mai repede, cu atât este mai eficientă şi de durată. Învăţământul primar este locul potrivit pentru a introduce educaţia de mediu, întrucât la această vârstă copiii percep mediul mai mult instinctiv, natural, urmând ca în celelalte cicluri şcolare să compartimenteze informaţiile pe teme, să identifice probleme şi soluţii. Generaţiile actuale trbeuie formate ca prieteni ai naturii", a precizat iniţiatorul legii, deputatul liberal Ionuţ Banciu.

Ministerul Educaţiei şi cel al Mediului vor trebui să elaboreze o strategie privind introducerea acestei discipline, până la 31 decembrie 2022.

Cel mai probabil, însă, nu va fi o disciplină separată, ci, aşa cum se întâmplă cu educaţia financiară şi cea juridică, se vor introduce competenţe de mediu pe lista de competenţe-cheie pe care să se bazeze programa de studiu pentru un elev de ciclu primar şi gimnazial.

Aşadar, noţiuni de educaţie ecologică ar putea fi predate în cadrul altor discipline.