În ultimii ani, în spaţiul public şi în mediul juridic, au existat discuţii interminabile despre efectele pe care o decizie a Curţii Constituţionale le produce în procesele aflate pe rol la acel moment.

Inclusiv în aceste zile se discută foarte mult cu privire la efectele ultimei decizii a CCR cu privire la prescripţia penală în dosarele penale şi, în acest context, cred că este util să prezint, sintetic, cum se aplică în concret o decizie a CCR prin care se constată că o dispoziţie de lege este neconstituţională.

Este de precizat, însă, că interesează doar deciziile pronunţate în sesizări făcute în procese aflate pe rol cu privire la legi aplicabile direct în aceste procese, prin intermediul instituţiei excepţiei de neconstituţionalitate. Deciziile prin care se declară neconstituţionale legile adoptate, dar neintrate în vigoare, au ca efect faptul că acea lege nu va intra niciodată în vigoare.

În concret, într-un proces în care soluţia depinde de o lege aplicabilă care este considerată contrară Constituţiei, oricare dintre părţi poate cere, pe întreg parcursul procesului, sesizarea CCR.

Dacă judecătorii cauzei apreciază că există legătură între legea respectivă şi proces, sesizează Curtea Constituţională asupra excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor în discuţie şi continuă judecarea procesului în baza legii în vigoare.

După aproximativ 2-3 ani (de regulă), Curtea analizează excepţia, pe care o poate respinge sau admite.

Dacă se admite excepţia, aceasta se aplică direct în cauza în care a fost invocată, iar dacă acea cauză a fost finalizată, hotărârea judecătorească poate fi revizuită la solicitarea părţii care a invocat excepţia.

Este foarte important că, de la data publicării în Monitorul Oficial, decizia devine practic "lege" şi se aplică, pur şi simplu, în toate procesele aflate pe rol, în baza prevederii constituţionale potrivit căreia deciziile Curţii sunt general obligatorii şi se aplică numai pentru viitor.

Acest "numai pentru viitor" - interpretat trunchiat în general de procurori şi de unii judecători penalişti în sensul că s-ar aplica numai evenimentelor produse sau şi actelor întocmite după publicarea deciziei - înseamnă, pur şi simplu, că efectele deciziei se aplică în toate situaţiile în care procedura judiciară nu este finalizată cu o hotărâre judecătorească definitivă.

Altminteri, ar însemna să aplici într-o cauză aflată azi pe rol o prevedere legală declarată definitiv şi general obligatoriu ca fiind neconstituţională, situaţie care ar friza absurdul.

Trebuie menţionat însă că efectele deciziilor nu pot fi extinse la proceduri finalizate definitiv la data publicării deciziei, pentru că această extindere ar aduce atingere stabilităţii raporturilor juridice şi ar provoca haos în societate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!