Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi colegul său de partid Mihai Tudose, au fost amendaţi de poliţiştii din Buzău în urma unei sesizări că încălcau normele anti-Covid aflându-se în restaurantul unei pensiuni, la aceeaşi masă cu alte 10 persoane.

Găsiţi şi amendaţi

Informaţii despre faptul că liderul PSD şi în acelaşi timp preşedintele Camerei Deputaţilor a încălcat legea au apărut în presa centrală, ele fiind confirmate duminică după prânz de purtătorul de cuvânt al IGPR, Georgian Drăgan, printr-o declaraţie de presă.

"Având în vedere informaţiile şi imaginile vehiculate în spaţiul public, cu privire la încălcarea prevederilor LEGII nr. 55 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, de către preşedintele Camerei Deputaţilor precum şi alte persoane, facem următoarele precizări: Ieri seară, urmare a unei sesizări privind prezenţa mai multor persoane la o masă, la un local de pe raza localităţii Sărata Monteoru, din judeţul Buzău, poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală Merei- IPJ Buzău, s-au deplasat pentru efectuarea de verificări, sub aspectul respectării normelor în vigoare pe linia prevenirii infectării cu virusul Sars-Cov 2. La momentul sosirii poliţiştilor, au fost găsite 6 persoane (3 în interior şi 3 în exteriorul locaţiei)", a afirmat acesta, citat de Hotnews.ro. 

Reprezentantul IGPR a adăugat că "3 dintre cele 6 persoane erau reprezentanţi ai operatorului economic şi s-a constatat că aceştia nu purtau mască de protecţie, în locurile în care acest lucru era obligatoriu, astfel că au fost sancţionate contravenţional".

Chiar dacă o parte dintre persoanele care au fost fotografiate la masă cu Ciolacu plecaseră, acestea au fost găsite şi amendate. "Ulterior, au fost efectuate verificări, în urma cărora au fost identificate toate persoanele care apar în imaginile din spaţiul public, acestea fiind sancţionate contravenţional, pentru că erau mai mult de 6 persoane la o masă. De asemena, reprezentantul operatorului economic a fost sancţionat, pentru neluarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. Cuantumul total al sancţiunilor este de 21.000 de lei", a spus Georgian Drăgan. 

Amenzile pentru cei care se aflau la cină au fost date "pentru nerespectarea normelor legale în ceea ce priveşte numărul total de persoane care se pot afla la aceeaşi masă, respectiv 6".

Localitatea respectivă din judeţul Buzău este în scenariul verde, iar restaurantele pot funcţiona şi în interior.

La altă masă... 

Atât Marcel Ciolacu cât şi senatorul PSD Lucian Romaşcanu, care a fost şi el la întâlnire, au susţinut că, de fapt, grupurile s-au separat la cină.

"Eram la restaurant cu fiul meu, cu nepotul meu, cu prietena lui, cu fratele meu, eram în familie, cam 10 persoane. Era un eveniment privat. Mihai Tudose era în trecere spre Bucureşti şi s-a oprit şi el acolo. Presupun că cine ne-a fotografiat a anunţat şi la 112", a explicat Marcel Ciolacu pentru Libertatea.ro. "A venit poliţia acolo, au venit jandarmii şi au văzut că eram despărţiţi la trei mese când ne-am apucat să mâncăm. Am transmis astăzi dimineaţă la Poliţie toate datele celor care au fost la masă pentru a se face anchetă", a adăugat preşedintele PSD.

Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a declarat sâmbătă seara, la Realitatea PLUS, că de fapt este vorba de o cu totul altă situaţie faţă de cum se poate presupune din fotografia în care Marcel Ciolacu a fost surprins încălcând regulile de protecţie, potrivit News.ro.

Romaşcanu a explicat că şi el a fost prezent la întâlnire şi că persoanele care se văd în fotografie stând împreună la o singură masă erau de fapt cele trei grupuri care ocupau trei mese, iar fotografia a fost făcută exact în acele secunde în care toţi cei prezenţi au stat alături pentru scurt timp.