100 de elevi de la 20 de şcoli din judeţul Bihor s-au întrecut duminică în manevre de prim ajutor calificat de bază în mai multe puncte amplasate în locuri publice pe străzile din centrul Oradiei.

Startul s-a dat la ora 10, în Şanţul Cetăţii, când elevii s-au strâns şi au primit indicaţiile traseului de la angajați și voluntari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD Bihor.

Împărţiţi pe echipe de câte 5, adolescenţii au căutat să asigure cât mai corect aşa numitul lanţ al supravieţuririi, care înseamnă că manevrele trebuiau să fie executate cât mai corect într-o anumită ordine.

De la teorie la practică

"Este a treia ediţie a unui concurs (Go4Life) dedicat elevilor din liceelor din judeţul Bihor. Activitatea a început în urmă cu mai bine de o lună şi jumătate. În acele licee care s-au anunţat că doresc să participe, am început cursuri de prim-ajutor de bază. Aproximativ 50 de voluntari şi angajaţi ai SMURD Bihor au mers în fiecare liceu şi au ţinut cursuri cu un număr mare, de peste 250 de elevi, din care apoi, ulterior, şcolile şi-au selectat una sau două echipe cu care acum participă la acest concurs, practic faza finală a activităţii Go4Life", a explicat BIHOREANULUI la faţa locului dr. Hadrian Borcea (foto jos), şeful UPU-SMURD Bihor.

Proiectul Go4Life, desfăşurat de Asociaţia SARTISS în parteneriat cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, UPU-SMURD, a început în aprilie, adresându-se elevilor din clasele IX-XII. După o serie de cursuri de prim-ajutor şi resuscitare (inclusiv teorie), duminică elevii au avut de dat "examenul" practic la o manieră interactivă şi distractivă.

Între participanţi s-au numărat, de pildă, "Ştrumfiţele pricepute" (foto jos) de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, "Biruitorii" de la Liceul Betel sau "Vulcanicii" de la Colegiul Iosif Vulcan.

Lecţii de ajutor în văzul lumii

Concurenţii au avut de parcurs 9 probe, în tot atâtea puncte din Oradea, în locuri precum staţia de tramvai din faţa Primăriei Oradea, Casa de Cultură a Sindicatelor, palatul Vulturul Negru, Piaţa Ferdinand ori pietonala Vasile Alecsandri, sub ochii curioşilor.

"Este un concurs într-un fel și demonstrativ. Parcurge un traseu prin oraş, cu 9 puncte de control, în faţa unor obiective importante ale oraşului. Prin asta dorim şi să promovăm de exemplu Teatrul Regina Maria, Parcul Traian, ş.a.m.d. Probele se desfăşoară în stradă, pe trotuar, iar cu ocazia asta trecătorii pot să vadă şi cum se face. Acum doi ani am avut foarte mulţi trecători care s-au oprit şi au vrut să încerce şi ei", a mai explicat dr. Borcea.

Practic, la fiecare punct, echipele au trebuit să se oprească şi să îşi dovedească abilităţile de salvatori, de la momentul în care sesizează un moment ce necesită urgenţa medicală, respectiv anunţul la 112, până la cel în care ajunge echipajul specializat în prim-ajutor.

Scenariile au fost diverse. Între altele, elevii au intervenit să ajute victimele unui accident între un biciclist şi un trotinetist (situaţii tot mai des întâlnite pe şosele inclusiv în Oradea), persoane ale căror căi respiratorii erau blocate de obiecte diverse, să asiste - sub îndrumarea salvamontiştilor de la Salvamont Salvaspeo - pacienţi accidentaţi în zone montane, pacienţi cu facturi sau cu hemoragii, ori chiar să resusciteze persoane aflate în stop-cardio respirator. Totul, sub ochii atenţi ai urgentiștilor, care au cronometrat, observat şi notat fiecare etapă în parte.

Vor să salveze vieţi!

Că lecţiile de prim-ajutor au fost un succes a arătat-o şi entuziasmul participanţilor. Unii au recunoscut că au ales să facă parte din acest proiect pentru că au considerat esenţial să ştie cum să salveze vieţi, iar alţii chiar au ştiut cum să explice fluent, în termeni medicali, ceea ce au făcut, recunoscând că vizează o carieră în domeniu.

"Mai înainte am arătat loviturile interscapulare, adică loviturile pe spate, iar după, colegii au făcut manevra Heimlich (de salvare de la sufocare - n.r)", a spus Ştefania Beldi, de la Liceul Sanitar Vasile Voiculescu, precizând că ea şi colegii din grup îşi doresc să devină asistenţi sau medici, unii chiar la SMURD sau Ambulanţă.

În finalul concursului de duminică, pe locul 1 s-a situat Colegiul Naţional Mihai Eminescu, pe locul doi echipa Colegiului Iosif Vulcan, iar pe locul trei elevii de la Liceul Ady Endre.

Cu toate că vremea nu a ţinut cu ei, iar ploaia rece a îndepărtat publicul din centrul Oradiei, adolescenţii s-au bucurat de activităţi şi au demonstrat, în final, că ştiu să salveze vieţi. O abilitate atât de necesară în zilele noastre!

Vezi mai jos video-reportaj! Imagini: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!