Singurii prorectori ai Universităţii din Oradea care au rămas alături de rectorul Constantin Bungău şi în actualul mandat, Marcela Prada şi Marcel Roşca, se judecă taman cu instituţia pe care, de cinci ani încoace, o conduc.

În procese diferite, dar care au ca numitor comun banii, cei doi au şi poziţii diferite: unul e reclamant, celălalt pârât! Prada cere judecătorilor să constate că în 2013 Universitatea i-a tăiat pe nedrept sporul de doctorat, în timp ce Roşca este judecat pentru că ar fi încasat salarii necuvenite într-un proiect cu finanţare europeană. Pentru a doua oară...

Ca alţii

Prorectorul Marcela Prada a deschis procesul împotriva Universităţii la Tribunalul Bihor, la începutul lunii octombrie, cerând să i se acorde retroactiv sporul de doctorat, în cuantum lunar de 15% din salariul de încadrare, bani pe care nu i-a mai primit din 2013 încoace. "Din cauza formei legii la vremea respectivă, la fel ca alţi colegi, nu am mai primit sporul de doctorat. Juriştii Universităţii mi-au spus că singura formă prin care pot primi acest drept e să deschid un proces", a explicat Prada pentru BIHOREANUL.

Doctor în Inginerie Civilă din 2001, Marcela Prada n-a mai primit sporul de când a promovat ca profesor universitar. Motivul? Legea 63/2011 privind salarizarea personalului didactic a eliminat acest câştig pentru toţi cei care au obţinut titlul de doctor după 31 decembrie 2009 ori au promovat în funcţii după această dată. Între timp, tocmai pentru că a fost considerată discriminatorie şi fiindcă mai mulţi profesori din ţară au câştigat procese similare, prevederea a fost eliminată, iar din acest an toţi doctorii care predau în domeniul în care s-au specializat primesc suplimentul la salariu.

Astfel, Prada îşi cere banii pe care nu i-a primit între 2013 şi 2016. "Toţi colegii în situaţii asemănătoare au făcut acest pas. N-a fost o decizie uşoară, dar până la urmă am decis să-mi cer acest drept". Prorectorul precizează că nu-i este pe plac să dea în judecată instituţia pe care o conduce, dar se consolează cu faptul că, deşi este pârâtă, nu Universitatea e de vină că ea şi alţi colegi cu doctorate nu şi-au primit banii. Printre universitarii orădeni care cer în instanţă sporul de 15% mai sunt fostul prorector Simona Trip şi prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Florian Bodog.

Banii înapoi!

În schimb, prorectorul Marcel Roşca e chemat în faţa judecătorilor ca pârât, fiind dat în judecată pentru recuperarea unor cheltuieli neeligibile depistate de un audit al Comisiei Europene, în calitate de finanţator, în proiectul "Ground-Med". Universitatea a derulat proiectul între anii 2010 şi 2013, cu 23 de parteneri din întreaga Europă. Din valoarea totală de 7,4 milioane euro, Universităţii orădene i-au revenit 172.000 euro, bani cu care a fost montat un sistem de pompe de căldură la Facultatea de Arte.

Pe lângă investiţia propriu-zisă, finanţarea a asigurat şi salarii pentru echipa de proiect, despre care auditul a arătat că au fost plătite ilegal, deoarece universitarii orădeni i-au încasat în baza unor convenţii civile, dar ar fi trebuit să aibă încheiate contracte de muncă. "Deocamdată, nu mi-e foarte clar despre ce este vorba. Ştiu că mi se cer bani pentru că am fost persoana de contact în acest proiect, coordonatorii proiectului fiind parteneri din Grecia", spune evaziv Roşca, ferindu-se să precizeze suma care i se pretinde. Garantează, însă, că proiectul a fost bine implementat, dovadă că funcţionează şi astăzi.  

Rector tăcut

Nu e primul proces în care Roşca a fost pârât de Universitate. În 2014, alături de alţi 14 colegi, a fost dat în judecată pentru că ar fi încasat ilegal salarii în alte trei proiecte europene, prejudiciul fiind stabilit atunci, tot în urma unui audit, la 70.000 euro. Nici Roşca, nici colegii săi de echipă nu au returnat însă niciun ban, pe motiv că faptele s-au prescris.

Constantin Bungău, rectorul Universității din OradeaLa recomandarea juriştilor Universităţii, rectorul Constantin Bungău (foto) a refuzat să divulge vreo informaţie din noua acţiune, pretextând că procesul nici n-a început, deci nu poate prezenta concret ce anume îi impută lui Roşca şi câţi bani îi cere înapoi.

Cât despre procesul deschis de Prada, Bungău nu se arată deloc deranjat. "Îşi cere drepturile, la fel ca alţi colegi. Astfel de lucruri se mai întâmplă din cauza interpretărilor diferite din legislaţie", zice rectorul. Până la urmă, în comparaţie cu alte probleme ale Universităţii, cele două procese ar putea părea chiar nesemnificative...