29 de profesori ai Universității din Oradea și-au depus candidaturile pentru funcțiile de decani ai facultăților locale. Reales la conducerea UO pentru perioada 2024-2029, rectorul Constantin Bungău este cel care organizează concursurile pentru decani, iar doritorii au trebuit să își depună candidaturile până cel târziu pe 1 iulie.

Cea mai mare concurență este la Arte, unde sunt trei aspirante la decanat: actuala decană Corina Andor și colegele Anca Spătar și Ariadna Mircescu. În schimb, la polul opus, decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport, Alexandru Ilieș, nu are niciun contracandidat. Cum metodologia de concurs a Universității din Oradea prevede că fiecare facultate trebuie să aibă minimum doi candidați, Consiliul Facultății va trebui să propună un contracandidat pentru Ilieș.

La două dintre cele 15 facultăți orădene, decanii în funcție nu mai candidează pentru un nou mandat, fiind vorba de Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică, unde profesorul Alexandru Pele nu mai vrea să fie decan, iar candidaturile înregistrate sunt ale colegilor săi Voichița Hule și Alin Pop, respectiv despre Facultatea de Științe Economice, unde nici Alina Bădulescu nu și-a mai depus candidatura, ci au făcut-o doar Claudia Popa Sabău și Dorin Coita.

La Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, candidaturile depuse aparțin decanei Marcela Prada și colegei sale Mihaela Toader, la Drept aspiră la un nou mandat actualul decan Cristian Miheș, dar și Lavinia Onica Chipea, iar la Inginerie Electrică și Tehnologia Informației sunt tot două candidaturi înregistrate: decanul Eugen Gergely și Vasile Șoproni.

La Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrială candidează decana Cristina Hora și Nicolae Rancov, la Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, decanul Gabriel Moisa și Mariana Buda, iar la Litere decana Veronica Buciuman și Eva Szekely.

La Facultatea de Medicină și Farmacie, șefii sunt candidați: decanul Adrian Maghiar și prodecanul Florian Bodog.

La Protecția Mediului, decana Cristina Maerescu este concurată de Monica Dodu, la Informatică și Științe decanul Eugen Macocian îl are contracandidat pe Ioan Fechete, la Științe Socio-Umane decana Karla Barth va concura cu Ionuț Oprea, iar la Teologie decanul Viorel Popa va fi competitorul lui Miron Erdei.

Pe site-urile facultăților, cu excepția celei de Științe Economice, au fost publicate toate CV-urile candidaților și planurile lor manageriale.

Toți aspiranții la decanate trebuie validați în consiliile facultăților, înainte de a ajunge la probele de concurs, programate pentru perioada 16-17 iulie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!