Cum ar fi ca în aquapark-ul din Oradea să se scalde şi geniul Albert Einstein, pe pietonala Vasile Alecsandri să amuze trecătorii Charlie Chaplin, iar în Parcul Libertăţii să cânte John Lennon?

Aceste trei scenarii au fost reproduse într-un nou video realizat de Primăria Oradea, de data aceasta pentru popularizarea aplicaţiei Walk’n’Smile, care promovează mersul pe jos printre turişti şi localnici deopotrivă.

Videoclipul, lung de două minute, a fost postat marţi pe pagina de Facebook a municipalităţii, cu sloganul "Oradea, oraş prietenos cu pietonii!".

Scenariul este simplu: doi tineri care folosesc aplicaţia Walk’n’Smile - care nu doar promovează trasee pietonale din oraş, ci dă posibilitatea plimbăreţilor să facă fotografii cu oraşul "decorat" cu animale şi mai multe personaje celebre - sunt surprinşi când vedetele chiar prind viaţă.

Mai precis, un "emoji" cu Einstein la aquapark-ul Nymphaea îl "teleportează" pe fizician direct într-o piscină din complex, o animaţie cu Charlie Chaplin îl aduce pe actor taman pe strada Vasile Alecsandri, iar un desen cu John Lennon îl transpune pe faimosul muzician taman în scaunul pianinei din Parcul Libertăţii.

Cele trei vedete sunt interpretate, în videoclipul lansat de Primărie, de actorii Richard Balint, Sebastian Lupu şi George Dometi.

Aplicaţia Walk’n’Smile (în traducere, "Plimbă-te şi zâmbeşte") a fost creată în cadrul proiectului european CityWalk, finanţat prin Programul Transnaţional Dunărea.

13 oraşe, printre care şi Oradea, din 9 ţări (Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia) au creat o reţea de localităţi care încearcă să combată poluarea promovând mersul pe jos.

Bugetul total al proiectului este de 2,2 milioane euro, din care Oradiei îi revine suma de 151.250 euro.  

Prin acelaşi proiect, Primăria Oradea a realizat documentaţiile pentru transformarea în arteră pietonală a străzii Aurel Lazăr şi pentru construirea parcării de tip "park and ride" din Piaţa Emanuil Gojdu.

Lucrările efective pentru aceste două proiecte se derulează tot pe fonduri europene, dar în alte proiecte.

Aplicaţia Walk’n’Smile este disponibilă gratuit atât pentru telefoane mobile cu sistem de operare IOS, cât şi pentru cele cu Android.