Un grup format din 9 persoane care se solidarizează cu proprietarul azilului din Dumbrava, Viorel Paşca, amendat săptămâna trecută de ITM pentru muncă la negru, s-a strâns, vineri după amiază, într-un soi de protest în faţa sediului Prefecturii şi al Consiliului Judeţean, din Parcul Traian.

Oamenii au venit în urma unui eveniment creat pe Facebook de orădeanul Ioan Popa Baciu, iniţiatorul protestului. A fost un manifest paşnic, fără scandări, însă cu pancarte cu imagini ale unora dintre cei 200 de oameni fără adăpost cazaţi de Viorel Paşca în casele lui. "Eu sunt Paşca", "El face ceea ce nu face Statul", "Respectaţi drepturile omului" sau "Unitate fără brutalitate" sunt câteva dintre mesajele transmise de cei prezenţi.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Paşca este cunoscut bihorenilor ca fiind "bunul samaritean" după ce - în ultimii 10 ani - a strâns în casele sale sute de persoane, majoritatea bătrâni, bolnavi, fără familii şi fără locuinţe, pe cont propriu. Acum, adăposteşte 200 de persoane, iar activitatea, spune el, şi-o susţine numai din donaţii şi cu ajutorul oamenilor din sat, care vin să îl ajute. 

"Îl susţinem pe Viorel Paşca şi ceea ce face el la Dumbrava, adică pe cei 200 de oameni pe care el a decis să-i ajute să moară cu demnitate, să nu rămână pe străzi, să nu rămână sub poduri, să nu îngheţe iarna, să nu moară de cald vara. Dacă omul acesta a înţeles că trebuie să se implice, tu, ca Stat, nu trebuie să-i tai picioarele, dimpotrivă. Statul nu ar trebui să îl sancţioneze, ci să îl sprijine", le-a explicat jurnaliştilor Ioan Popa Baciu, iniţiatorul protestului.

În esenţă, manifestanţii le reproşează autorităţilor că, în loc să îl susţină pe Paşca, îl amendează, cu toate că Statul nu şi-ar permite să îi ţină pe cei 200 de oameni fără adăpost, "cazaţi" de el. "Viorel Paşca ne-a dat o lecţie de omenie extraordinară şi reuşita lui - acum 10 ani a dus două persoane în casă să aibă grijă de ele, iar acum sunt peste 200 - ar trebui să se regăsească în multe locuri din ţara asta", a spus şi Alin Cristea.

Cei prezenţi au spus că vor milita ca azilul din Dumbrava să fie ajutat şi că în acest sens se vor adresa atât Prefecturii, cât şi Consiliului Judeţean Bihor şi altor instituţii.

"El face ceea ce nu face Statul, pentru că dacă Statul ar face tot ceea ce ar trebui să facă, ceea ce s-a obligat atunci când a semnat declaraţia pentru protejarea Drepturilor, respectiv protejarea persoanelor vulnerabile, nu s-ar fi ajuns aici. Urmează ca noi, cei care ne-am adunat aici, să constituim un nucleu, să punem la punct câteva detalii şi o listă cu solicitările noastre, pe care trebuie să le înaintăm către cei care trebuie să le îndeplinească", a mai spus Popa Baciu.