Multitudinea de deşeuri generate într-o casă ne ia câteodată prin surprindere. Şi se nasc adesea întrebări de tipul: unde aruncăm becurile defecte, telefoanele mobile, CD playerele sau casetofoanele, aparate pe care generaţiile noi nici nu le mai cunosc? Răspunsul este clar: nu în pubelele de acasă. RER Vest le prezintă orădenilor soluţiile.

Periculoase pentru mediu

Acronimul DEEE reuneşte toate echipamentele electrice şi electronice ieşite din uz care funcţionau cu ajutorul bateriilor sau pe bază de energie electrică, prin conectare la priză: frigider, fier de călcat, maşină de spălat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde etc.

Colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice se face de către reciclatori autorizaţi, în locuri special amenajate. De ce? În primul rând pentru că, deşi au carcase din plastic, conţin circuite şi cabluri electrice sau electronice, ceea ce le face periculoase pentru mediu. 

Substanţe precum freon, mercur, aluminiu, cupru, staniu sau diferite tipuri de uleiuri sunt doar o parte dintre componentele chimice periculoase din compoziţia DEEE-urilor, care se scurg în pânza freatică sau contaminează celelalte deşeuri, dacă sunt lăsate în natură sau amestecate cu reciclabilele sau cu rezidualul.  

Cum evităm poluarea?

Ca să protejăm mediul înconjurător, aceste deşeuri trebuie depozitate în locurile destinate lor. În Oradea, acestea pot fi duse gratuit la punctele de colectare separată pe care RER Vest le administrează, pe străzile Thurzo Sandor şi Uzinelor.

Adesea, electrocasnicele vechi se pot da la schimb, atunci când se achiziţionează altele noi sau în cadrul unor programe guvernamentale, cum este Rabla pentru electrocasnice. 

Orădenii mai au şi varianta de a le depozita în containerele speciale pe care Primăria municipiului le pune periodic la dispoziţia orădenilor (în prima sâmbătă din fiecare lună).

Trebuie ştiut că legislaţia în vigoare (OUG 5/2015) interzice expres aruncarea deşeurilor electrice sau electronice la gunoi. Pentru cetăţenii prinşi că aruncă DEEE-uri la gunoi, amenzile sunt de 500 lei, iar pentru firme încep de la 20.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!