Încă unul dintre elevii de la Colegiul Tehnic Unirea Ştei eliminaţi, vara trecută, de la Bacalaureat pe motiv de fraudă, şi-a câştigat nota în instanţă.

Judecătorii Tribunalului Bihor i-au dat dreptate Alexandrei Burtă, eleva de nota 10 dată afară din sală pe motiv că alţi colegi au copiat de la ea, şi obligă IŞJ Bihor să îi anuleze sancţiunea şi să îi dea notă la examen. Sentinţa nu este definitivă.

Potrivit sentinţei publicate pe portalul Tribunalului, magistraţii au admis în parte cererea tinerei. "Anulează procesul verbal de sancţionare a candidatului nr. 032/07.07.2015 întocmit de Comisia de Bacalaureat din Centrul de Examen nr. 309 Colegiul Tehnic Unirea Ştei. Obligă pârâtul să procedeze la notarea lucrării reclamantei de la proba E) c), disciplina Matematică de la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2015", se arată în sentinţa pronunţată luni.

Pe de altă parte, judecătorii au respins ca neîntemeiate celelalte pretenţii ale lui Burtă. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în 15 zile.

"Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor va face recurs", a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor, Claudiu Damian, marţi, pentru BIHOREANUL. Dacă sentinţa Tribunalului va rămâne definitivă, eleva va primi însă diploma de Bacalaureat.

Studenţi... temporari

În vara anului trecut, Colegiul Unirea Ştei a fost scena unui scandal uriaş, la examenul naţional de Bacalaureat. O profesoară corectoare din Timişoara a sesizat Ministerul Educaţiei că mai multe lucrări provenite de la această şcoală conţineau aceleaşi greşeli, iar ancheta demarată în urma acestei reclamaţii a dus la eliminarea a 108 elevi, după ce Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a constatat că în 10 din cele 14 săli de examen s-a copiat.

Drastic sancţionaţi, zeci dintre elevi au dat IŞJ Bihor în judecată. Până la judecarea procesului de fond, ei au cerut suspendarea sancţiunii primite, ca să se poată înscrie la facultate. În timp ce Tribunalul Bihor le-a admis cererile de suspendare şi a obligat IŞJ Bihor să le dea adeverinţe cu care să se prezinte la admiterea în universităţi, ceea ce mulţi dintre tineri au şi făcut, ulterior Curtea de Apel Oradea a întors sentinţa, stabilind că sancţiunile se păstrează până la judecarea proceselor de fond.

Astfel, mulţi dintre tineri au ajuns într-o situaţie ciudată, fiind deja declaraţi admişi la facultate, dar pierzându-şi ulterior dreptul de a fi studenţi. Printre aceştia se numără şi Alexandra Burtă, şefă de promoţie la Colegiul Unirea Ştei, care a fost admisă la două facultăţi din Timişoara: Medicină şi Ştiinţe Economice.

Universităţile au decis, în cazul acestor elevi, să-i păstreze studenţi până la o sentinţă definitivă care să îi întoarcă din drum.

În prezent, IŞJ Bihor a pierdut 13 procese cu elevi de la Colegiul Unirea Ştei, alte 11 le-a câştigat, unul este suspendat şi unul câştigat de un elev a rămas neatacat.