Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea are în această săptămână oaspeţi de peste hotare. Peste 40 de profesori şi elevi din Italia, Marea Britanie, Spania, Franţa, Portugalia şi Croaţia au venit în urbea de pe Crişul Repede, pentru ultima acţiune din cadrul unui proiect Erasmus început în urmă cu doi ani.

În acest proiect, intitulat "Încurajarea viitorilor antreprenori creatori ai unei lumi prospere" liceeni din cele şapte ţări au învăţat cum să-şi înceapă o afacere, cum să o finanţeze ori cum să o promoveze. Fiecare din aceste lecţii au fost predate într-una din cele şapte ţări, în care elevii au făcut stagii de pregătire de câte o săptămână. Joi, colegiul orădean a găzduit punctul culminant al proiectului: o prezentare a tuturor celor şapte afaceri.

"Ideile s-au conturat şi în fiecare dintre ţări copiii au învăţat cum să pună pe picioare o afacere. Azi (n.r joi) îşi vor prezenta munca", a explicat profesoara Maria Kőteles, coordonatoarea din Oradea a proiectului.

Practic, fiecare şcoală parteneră în proiect a avut un stand amenajat în sala de conferinţe a Colegiului Economic, unde liceenii şi-au prezentat afacerea. Elevii din Spania, de pildă, au înfiinţat, virtual desigur, o firmă producătoare de ceasuri solare, iar cei din Croaţia o firmă de comerţ cu produse specifice. Liceenii orădeni au pregătit o agenţie de turism care să aducă străinii în vacanţă în România. Cele mai bune planuri de afaceri au fost premiate de un juriu format din reprezentanţi ai unor companii orădene.

Tot joi, elevii au participat şi la patru seminarii susţinute de antreprenori, bacheri ori profesori, care le-au mai dezvăluit din secretele unei afaceri reuşite. La finalul acestei săptămâni, toţi elevii străini se vor întoarce acasă.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Şcoală „afară”: Peste 50 de elevi ai Colegiului Economic Partenie Cosma fac practică în străinătate (FOTO)"