Peste 100 de elevi de la Colegiul Național Mihai Eminescu și Colegiul Național Iosif Vulcan au participat, în ultima săptămână, la ateliere despre peștii care viețuiesc în râul Crișul Repede.

Lecțiile au fost organizate de asociația Aqua Crisius, în cadrul proiectului „Crișul natural contează”, finanțat de Primăria Oradea, prin programul de finanțări nerambursabile din bugetul local al Municipiului Oradea alocate pentru activități nonprofit de interes local.

Între 14 și 25 noiembrie, au avut loc 7 ateliere despre cunoașterea biologiei peștilor și prezentarea diferitelor stiluri de pescuit (staționar, spinning și la muscă).

„Atelierele au presupus prezentarea diferitelor specii de pești care populează sau care au fost reintroduse în Crișul Repede de către asociația Aqua Crisius, dintre care pot fi amintite crapul, șalăul, știuca sau somnul, și implicarea unora dintre cei mai titrați pescari orădeni la nivelul competițiilor de pescuit, printre care îi enumerăm pe Tudor Octavian, Dan Păcală, Crișu Adrian sau Ioan Dejeu, care au prezentat tehnicile aferente stilurilor de pescuit în care aceștia s-au consacrat”, se arată într-un comunicat transmis vineri de Aqua Crisius.

Lecțiile, ținute chiar pe malul Crișului Repede, au fost menite să-i facă pe elevi să conștientizeze importanța mediului acvatic sănătos, să își îmbunătățească cunoștințele generale despre pești și să afle principii de bază ale diferitelor stiluri de pescuit, ca alternativă activă, sănătoasă și sustenabilă de petrecere a timpului liber și în rândul tinerilor.

„De asemenea, s-a accentuat importanța practicării unui pescuit etic și frumusețea artei păcălirii peștilor, adică a pescuitului recreativ-sportiv”, a mai transmis Aqua Crisius.

În cadrul aceluiași proiect, vor fi montate în oraș patru panouri informative reprezentând „Peștii Crișului Repede în Oradea”, va fi realizat un material video despre viața acvatică a Crișului Repede și se va publica o carte despre ihtiofauna urbană a Crișului Repede.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!