Trei elevi de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu din Oradea au fost sancţionaţi disciplinar în urma unei anchete derulate de conducerea şcolii, la sesizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor. Şeful IŞJ, Daniel Negrean, a făcut publice concluziile anchetei, menţionând că, deşi este vorba despre "un subiect sensibil", nu şi-a dorit muşamalizarea situaţiei, chit că unul dintre elevii pedepsiţi este chiar fiul său, elev în clasa a VIII-a la Gojdu.

"Din cercetările efectuate reiese faptul că un grup de elevi au folosit un limbaj neadecvat, au făcut gesturi obscene în pauză şi în cadrul orei de curs şi au folosit telefoane mobile în scopul de a naviga pe internet", a declarat Negrean. Cercetările au presupus audierea fiecărui elev, în prezenţa părinţilor, dar şi aplicarea unor chestionare de către psihologul şcolii.

În urma chestionarelor aplicate şi a consilierii făcute elevilor, psihologul şcolii a stabilit şi că vina pentru atitudinea total nepotrivită a acestora o poartă teribilismul specific vârstei de 14-15 ani.

Pentru comportamentul lor obscen, cei trei elevi au acum note mai mici la purtare, iar unul dintre ei a fost şi mutat disciplinar în altă clasă. Întrebat de jurnalişti, Negrean a precizat că fiul său a fost pedepsit doar cu o notă mai mică la purtare.

Deodată cu elevii a fost sancţionat cu avertisment scris şi mutarea la altă clasă şi un profesor de istorie, pentru că, a concluzionat comisia de disciplină de la Gojdu, nu şi-a ţinut elevii în frâu, dat fiind că aceştia au avut acelaşi comportament indecent şi în timpul orei. Profesorii au decis, totodată, să-i ţină pe elevi sub supraveghere în continuare.

"IŞJ apreciază modul în care conducerea unităţii şcolare şi toţi cei implicaţi au gestionat această situaţie. Nu e uşor, pentru că asemenea situaţii, din păcate, se doresc ţinute la secret. Se întâmplă, sunt convins, şi în alte unităţi de învăţământ, dar nu află nimeni. Eu am aflat de acest incident în calitatea mea de părinte, altfel probabil n-aş fi aflat", a mai declarat Negrean.

Pe viitor, ca o soluţie pentru prevenirea unor astfel de comportamente indecente în rândul elevilor, Negrean şi-ar dori dotarea sălilor de clasă cu camere de supraveghere video.

Detalii despre ce făceau elevii în pauze, dar şi în timpul orelor, în BIHOREANUL tipărit de luni.