În cadrul proiectului "I love Crişuri", derulat de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, elevii din clasa a XI-a H a Colegiului Tehnic Traian Vuia au scăpat marţi de orele de la şcoală. Nu oricum, însă, căci liceenii s-au adunat de dimineaţă la sediul Salvamont, partener în proiect, unde au fost echipaţi adecvat, adică cu veste şi căşti, pentru a putea "descinde" cu 5 bărci pneumatice pe Crişul Repede.

"Aqua voluntarii" au curăţat gunoaiele de pe ambele maluri ale Crişului, în aval şi în amonte de Podul Sovata. Întrucât liceenii au recunoscut că n-au mai fost niciodată cu o barcă pneumatică pe o apă, au avut parte de instructaj: cum să stea în barcă pentru a se asigura că nu cad în apă şi cum să vâslească.

După ce liceenii au fost echipaţi, şeful ABA Crişuri, Dumitru Voloşeniuc, a decis că nu stă deoparte să privească cum elevii curăţă râul. Aşa că a cerut o vestă şi o cască, pentru a se putea urca în barcă, chit că era îmbrăcat la costum şi cravată.

"Acţiunea de ecologizare e necesară pentru că ai noştri concetăţeni nu conştientizează că trebuie să aibă grijă de mediu şi aruncă PET-uri şi pungi în apă. Şi după ce s-au investit milioane de lei în amenajarea malurilor, e plin de gunoaie pe apă care strică tot aspectul", a precizat Voloşeniuc.

Dacă în primele minute când au ajuns pe apă, liceenii s-au "acomodat" cu vâslitul, dar şi cu senzaţia trăită, după ce şi-au dat seama de cum merg lucrurile voluntarii au început să facă treaba pentru care se aflau acolo şi au curăţat gunoaiele din stufărişul de pe malurile Crişului. În două ore, liceenii au adunat trei metri cubi de PET-uri şi 15 saci de deşeuri.

Ca o răsplată pentru efortul lor, elevii vor face gratuit o tură de rafting, în primăvară, la Vadu Crişului, datorită partenerului ABA Crişuri, firma Master Adventure.

Din 2011, de când a fost demarat proiectul "I love Crişuri", au fost organizate peste 30 de acţiuni de voluntariat de mediu, igienizându-se aproape 50 de km de cursuri de apă.