Peste 40 de elevi din Bihor au participat, în weekend, la un „cantonament” de antreprenoriat, în Cetate.

Make IT in Oradea, ONG finanțat de Primăria Oradea ce sprijină afacerile aflate la început de drum, și asociațiile Pro Time-R și EDUROD au organizat „Startup Teen Camp”, un eveniment dedicat elevilor și profesorilor pasionați de tehnologie și antreprenoriat care și-au dorit să cunoască oportunitățile pe care le au în Oradea.

Elevi-antreprenori

Vineri, elevii au aflat de la directorul Make IT in Oradea, David Achim, ce înseamnă antreprenoriatul, care sunt elementele de care ai nevoie pentru a fi antreprenor și care sunt inițiativele dedicate lor, iar de la Clari Zenk, coordonator educațional la Eco Bihor, despre importanța ideilor sustenabile și despre „ecodesign”.

Sâmbătă, tinerii au descoperit care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze un antreprenor pentru a-și transforma ideea în afacere, au completat un model de afacere și, de la consultantul pentru startup-uri de tehnologie și marketing Ciprian Trip, au învățat cum să își vândă ideea. Elevii au fost provocați și să își prezinte ideile de afaceri, iar trei dintre ele au fost premiate.

Între ateliere, liceenii au participat la activități organizate de Asociația Studenților Ingineri Oradea, inclusiv tururi gratuite în Muzeul Orașului Oradea.

Lecții și pentru profi

Simultan cu „cantonamentul” elevilor, 10 cadre didactice de la mai multe școli din Bihor au participat la atelierul „Aplicație digitală utilizată în procesul educațional 3 în 1”, ținut de Sarah Harvat, președinte și facilitator al Asociației EDUROD.

În cadrul atelierului, participanții au fost inițiați în utilizarea unei platforme care le permite crearea de prezentări și materiale educaționale, organizarea cursurilor și activităților și munca colaborativă.

Profesorii provin de la școlile Liceul Teoretic „Ady Endre” Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Oradea, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș și Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea.

Burse pentru elevi

Elevii au fost informați de reprezentanții Make IT in Oradea și că pot obține burse școlare dacă aleg să urmeze cursurile universitare în oraș.

Dacă învață în clase cu profil real (matematică-informatică) sau au obținut rezultate la concursuri de specialitate - robotică, informatică, matematică, indiferent de profilul la care sunt înscriși, au media generală de cel puțin 8,50 și 10 la purtare, adolescenții din clasele a XI-a (semestrul II) și a XII-a pot primi 200 de lei pe lună.

Condiția obligatorie este ca, după terminarea liceului, să se înscrie la o universitate din Oradea, la specializări axate pe un curriculum din domeniul IT.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!