Echipa LionTech, formată din patru elevi ai Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Oradea, a câştigat o menţiune specială la un concurs organizat de Agenţia Spaţială Europeană, „AstroPi Mission Space Lab”.

Competiţia oferă elevilor din Europa ocazia să realizeze investigaţii ştiinţifice în spaţiu, prin conceperea unor programe care rulează pe computerele Raspberry Pi, de la bordul Stației Spațiale Internaționale

Cei patru liceeni orădeni - Erzse Eliza, Marian Vlad, Popovici Mihnea și Toma Mădălin Constantin, toți elevi în clasa a IX-a G, profil matematică-informatică intensiv informatică - au reuşit să se conecteze la staţie, au încercat să măsoare viteza ISS pe orbită şi au creat un algoritm care măsoară poluarea sesizabilă în fotografiile făcute din afara atmosferei Pământului şi detectează fumul şi tipurile de acoperire a norilor.

De asemenea, ei au făcut fotografii cu Pământul, folosindu-se de conexiunea la calculatorul de pe staţia internaţională. Fotografiile le-au împărtăşit şi cu colegii lor.

LionTech s-a numărat printre cele cinci echipe apreciate de organizatorii concursului pentru rezultatele lor şi menţionate pentru merite. În schimb, zece echipe au fost premiate în acest concurs, printre ele numărându-se şi două colective din România: Zeus, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, şi Mateii, de la Colegiul Naţional Sf. Sava, ambele şcoli din Bucureşti.

În concurs au fost înscrise 154 de echipe.