Cel mai mare scandal de la Bacalaureat din Bihor, în urma căruia 108 elevi de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei au fost eliminaţi după examen pentru fraudă, este abia la început. Săptămâna trecută, 12 absolvenţi au primit o nouă şansă, judecătorii Tribunalului hotărând suspendarea sancţiunii până la încheierea pe fond a procesului pe care l-au intentat Inspectoratului Şcolar.

Pentru că instituţia nici măcar nu s-a prezentat în faţa instanţei pentru a-şi susţine deciziile de sancţionare a tinerilor, un oficial din Ministerul Educaţiei i-a cerut demisia inspectorului general Nicolae Avram pe un ton neobişnuit de dur.

Sancţiune unicat

Pe 7 iulie, membrii Comisiei judeţene de Bacalaureat, prezidată de inspectorul general adjunct Kery Hajnal, au luat o decizie fără precedent, eliminând 108 elevi pe care camerele de filmat din sălile de clasă i-ar fi surprins fraudând examenul.

Printre victime s-a numărat şi Alexandra Burtă (foto), şefa de promoţie şi fiica fostului director al Colegiului. În scurt timp, tânăra a ajuns cunoscută în toată ţara drept "eminenta eliminată", în apărarea ei sărind zeci de părinţi şi profesori. Chiar şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a arătat impresionat de drama fetei nemulţumite că nu se poate înscrie la facultate. Degeaba, însă, a decis oficialul: tânăra a fost "sursă", din lucrarea ei inspirându-se colegii care au stat în băncile din spate şi din lateral.

Pedeapsă... cu suspendare

Părinţii Alexandrei şi ai altor 11 tineri au contestat eliminarea nu doar administrativ, ci şi în instanţă, dând în judecată Inspectoratul. Pe fond, procesul va începe abia la toamnă, dar avocatul Kolozsi Arpad a obţinut până atunci suspendarea aplicării sancţiunii pentru toţi cei 12 absolvenţi de la Ştei! "Liceele vor fi obligate să corecteze lucrările, să declare elevii admişi sau respinşi, şi să elibereze o adeverinţă pentru ca aceştia să se poată înscrie la facultate", a explicat BIHOREANULUI preşedinta Tribunalului, Carmen Domocoş.

Deşi poate fi atacată la Curtea de Apel, sentinţa este executorie, aşa că Ministerul a afişat, vineri, notele tinerilor pe platforma online dedicată Bacalaureatului, iar Inspectoratul le-a avizat rapid şi adeverinţele cu care se pot înscrie la facultăţi. Doar pentru 11, căci unul nu promovase examenul, având doar 3,1 la română.

Ce se va întâmpla dacă în urma procesului de fond judecătorii vor stabili că sancţiunile au fost totuşi justificate? Deocamdată, singura certitudine este că din toamnă tinerii pot fi studenţi cu acte în regulă, chiar dacă nu se ştie pentru cât timp...

Tunurile pe Avram

Felul în care a gestionat procesul i-a adus şefului IŞJ critici fără precedent şi îl poate costa inclusiv funcţia. Gabriel Ispas (foto), consilier al ministrului Cîmpeanu şi vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Bacalaureat, a dezvăluit presei centrale că Inspectoratul nici măcar nu a fost reprezentat la Tribunal şi nici n-a depus vreun document pentru a-şi apăra poziţia, ci doar o cerere de amânare, pe motiv că jurista instituţiei este... în vacanţă!

"Inspectoratul, în mod culpabil, nu s-a apărat în instanţă. Or, acest lucru este inadmisibil într-un stat de drept, motiv pentru care cred că este necesar ca, uitându-se în oglindă, inspectorul şcolar general să facă un demers de onoare - acela de a-şi înainta demisia", a spus Ispas. Dacă nu va face acest pas, a adăugat consilierul, va fi propus spre demitere.

Viitor indecis

Contactat de BIHOREANUL, Nicolae Avram a confirmat situaţia prezentată de consilierul ministrului, dar pretinde că nu avea ce face. "Noi am primit citaţiile pentru proces în 13 iulie, seara. Jurista era plecată în concediu, nici dacă o aduceam cu elicopterul nu avea cum să ne reprezinte. Nu aveam cum angaja un avocat peste noapte. Eu nu m-am dus, pentru că nu sunt jurist, nu ştiam nici ce acte să duc", se apără Avram. Vineri, jurista s-a întors însă din vacanţă şi, a spus şeful instituţiei, va pregăti recursul ce va fi judecat la Curtea de Apel.

Cât despre o eventuală demisie, Avram susţine că, fiind prea ocupat, n-a avut timp pentru asemenea gânduri: "Nu comentez ce cere domnul Ispas, e dreptul domniei sale. Eu n-am avut timp să mă gândesc, am fost preocupat să rezolvăm problema celor 12 elevi".

Dacă şeful IŞJ va demisiona sau va fi mazilit rămâne, deci, de văzut. Oricum, scandalul i-a subţiat drastic şansele pentru a-şi păstra funcţia la concursul anunţat pentru finele lunii, în Capitală, şi la care s-a mai înscris doar arbitrul de fotbal Iulius Timar. Cine ştie, poate până la "ultimul fluier", arbitrul va rămâne chiar singurul "jucător"...