Proiectul "Eu pot, poţi şi tu!" desfăşurat sub sloganul "Vreau şi eu să fac o faptă bună!" a fost lansat joi la Inspectoratul Şcolar Judeţean în prezenţa organizatorilor de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Senzorială (CSEIS) şi de la Asociaţia Bonga, dar şi a reprezentanţilor şcolilor orădene implicate în proiect.

"Eu pot, poţi şi tu!" a fost iniţiat de către învăţătoarea Andradei Bucurean din clasa a III-a de la Şcoala Dacia care are grave deficienţe de vedere, dar învaţă împreună cu ceilalţi şi încearcă să se integreze şi să ţină pasul cu copiii de vârsta ei. "Pentru noi, Andrada e o lecţie de viaţă demnă de urmat", a spus învăţătoarea Teodora Sâncelean.

Scopul proiectului desfăşurat în cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC) este acela de a strânge cei 2.300 de euro necesari pentru achiziţionarea unui aparat de mărire a literelor care ar ajuta-o în activitatea de la şcoală şi nu numai. Pentru ca acest lucru să fie posibil, iniţiatorii au tipărit un număr de 4.000 de calendare de buzunar pe care au fost imprimate desenele făcute de copiii din CSEIS în cadrul unui concurs cu tema "Eu şi prietenii mei" şi care vor fi împărţite în şcolile partenere şi vândute doritorilor la preţul de 2,5 lei.

Pe lângă acestea, la Liceul de Artă din Oradea vor fi organizate expoziţii cu vânzare ale unor tablouri, banii mergând tot pentru aparatul Andradei. În plus, Florin Hava, directorul Şcolii Dacia a anunţat că şi la nivelul instituţiei pe care o conduce va fi organizată o colectare de fonduri.

Coordonatorii SNAC la nivelul judeţului Bihor au subliniat că această acţiune este doar una dintre cele întreprinse în şcolile bihorene, iar că după implementarea acestui proiect se doreşte ca mai multe instituţii de învăţământ să desfăşoare permanent acţiuni de voluntariat care ar ajuta la incluziunea copiilor cu deficienţe în şcoli.