Parcul Salca din cartierul orădean Nufărul a fost, joi seară, scena unui moment emoţionant. Aproximativ o sută de elevi şi profesori de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu s-au adunat acolo, după ce au făcut o plimbare pe biciclete, role sau skateboard-uri pe malul Peţei, în memoria rezervaţiei naturale Pârâul Peţea, care găzduia nufărul termal, roşioara lui Racoviţă şi melcul termal, şi care este acum aproape în totalitate distrusă.

Din cele trei specii endemice, doar două – nufărul termal şi roşioara lui Racoviţă – au supravieţuit în acvariile Muzeului Ţării Crişurilor, care a fost custode al rezervaţiei, în timp ce melcul Melanopsis parreyssi a dispărut pentru totdeauna, întrucât nu s-a reprodus în captivitate.

Profesoara de chimie Mirela Ardelean, organizatoarea evenimentului, şi-a cerut iertare în faţa a aproximativ o sută de elevi ai şcolii pentru că, laolaltă cu ceilalţi bihoreni adulţi, n-a făcut destule pentru salvarea acestei rezervaţii. "Eu îmi imaginez acel lac cu nuferi, pe care voi astăzi nu-l puteţi vedea, ca pe un glob de cristal pe care natura ni l-a dăruit şi ni l-a pus în palmă numai nouă, bihorenilor. (…) Noi, adulţii, am aruncat acest glob de cristal, prin nepăsare, prin ignoranţă şi prin lăcomie", le-a spus profesoara elevilor adunaţi în parc.

"Ne facem acum o penitenţă în faţa voastră noi, părinţii voştri, pentru că nu am ştiut să păstrăm moştenirea valoroasă pe care am primit-o. Iertaţi-ne că am distrus natura şi că noi continuăm să o facem. Sperăm ca voi să nu faceţi aşa cum au făcut părinţii voştri", le-a mai spus dascălul tinerilor, precizând şi că acţiunea lor poate fi descrisă ca un parastas pentru rezervaţia moartă.

La acţiune au mai luat cuvântul muzeograful Adrian Gagiu, care le-a spus tinerilor că rezervaţia a murit din cauza consumului iraţional de apă geotermală şi că însăşi cele două staţiuni balneoclimaterice vecine Oradiei riscă să dispară în timp din acelaşi motiv, şi jurnalistul Florin Budea, care le-a mărturisit că în urmă cu mai bine de un deceniu, când a fotografiat vacile păscând nuferii termali, a ştiut că rezervaţia este pe drumul pieirii.

De asemenea, au vorbit şi câţiva liceeni de la Ghibu, care au atras la rândul lor atenţia că stă în puterea tinerilor ca astfel de dezastre să nu se mai petreacă. Un alt profesor al şcolii, Nicolae Ardelean, le-a zis elevilor că, deşi nu mai pot face nimic pentru rezervaţia Peţea, trebuie să ştie că "toţi suntem nişte Melanopsis pe un fund de mare" şi că trebuie să îşi trăiască viaţa făcând ceea ce contează.

Acţiunea de joi a fost plănuită de profesoara Mirela Ardelean, după ce în iulie, în plină vacanţă de vară, trei elevi ai liceului, Ştefan Pantiş Raul, Marius Cazan şi Andrei Oros, toţi acum în clasa a X-a la profil Ştiinţele Naturii, şi-au petrecut fiecare zi colectând probe de apă din Peţa şi analizându-le în laborator. Aşa au înţeles cât de specială este această rezervaţie şi ce mare pierdere aduce lumii moartea ei. Aceeaşi profesoară va mai organiza pentru elevi şi un concurs de desene şi fotografii, cu tema Peţa.