Patru elevi şi trei profesori de la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea au participat, în perioada 16-23 februarie, la o nouă mobilitate în Alfta, Suedia, în cadrul Proiectului Erasmus+ "Inclusion by Sports", alături de profesori şi elevi din Bulgaria, Turcia şi Suedia.

În cadrul activităţilor desfăşurate, elevii noştri au făcut cunoştinţă cu sporturi de iarnă din zona nordică a Europei: ski alpin, ski fond, patinaj, hockey pe gheaţă, floorball şi pescuit sportiv. Din păcate, cursele cu sănii trase de câini nu au mai avut loc din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei zăpezii.

Pe lângă activităţile sportive, am avut parte şi de activităţi culturale prin care am descoperit lucruri interesante despre faimoasa regiune Halsingland, parte a Patrimoniului UNESCO. Într-o brutărie veche, am copt pâine tradiţională, fiecare elev şi profesor introducându-şi pâinea în cuptor. Mr. Kjell şi Mrs. Nang ne-au pregătit clătite tradiţionale cu dulceaţă de coacăze roşii, coapte la foc deschis, iar la întoarcere am vizitat Muzeul Alfred Nobel din Stockholm, unde elevii noştri au fost recompensaţi cu medalii Nobel, din ciocolată, pentru completarea cu succes a chestionarului în urma vizitei.

Activităţile desfăşurate în Suedia, la fel precum cele desfăşurate în Bulgaria şi România, au avut ca principale obiective: atragerea elevilor spre şcoală şi diminuarea absenteismului prin participarea la activităţi sportive organizate în şcoală şi prin şcoală, lupta împotriva discriminării de orice fel şi sprijinirea incluziunii sociale şi, nu în ultimul rând, dezvoltarea încrederii şi a respectului de sine ale elevului. Exersarea comunicării în limba engleză, cunoaşterea modului de viaţă a altor popoare, stabilirea de noi relaţii interumane şi chiar instituţionale sunt, de asemenea, obiective ale proiectului.

Următoarea şi ultima întâlnire de proiect va avea loc la Kadirli, Turcia, în perioada 30 iunie - 5 iulie, urmând ca proiectul să se încheie pe 31 august 2020.

Prof. Sandor Traier, coordonatorul proiectului