Organizatorii celei mai mari acţiuni de voluntariat, "Let's Do It, Bihor", au prezentat miercuri datele finale privind proiectul ce s-a derulat sâmbătă şi care a presupus ca bihorenii să facă, voluntar, curăţenie în judeţ.

"În total au fost 7.639 de voluntari, care au adunat 16.360 de saci. Din voluntarii participanţi, 6.100 au fost elevi şi profesori", a explicat coordonatorul judeţean al acţiunii, Mihai Pop. Din numărul total de voluntari, circa 2.000 au fost orădeni, însă doar 200 de orădeni au făcut curăţenie în oraş, restul de 1.800 preferând să meargă în judeţ la curăţenie.

Comuna pe raza căreia s-au strâns cele mai multe gunoaie este Criştioru, unde voluntarii au adunat o mie de saci de gunoaie. "Dacă ajungeam la timp cu alţi saci, se mai strângeau o mie", a spus Pop, dorind să sublinieze astfel cantitatea mare de gunoaie care se găseşte în zonă. Totodată, Tinca a fost comuna cu cei mai mulţi voluntari, circa 250.

Organizatorii, dar şi inspectorul şcolar Nicolae Ungur, au salutat numărul mare de elevi implicaţi, adăugând că apreciază faptul că simţul civic al elevilor devine tot mai pronunţat.

În campania de curăţenie s-a mai implicat Direcţia Silvică Oradea (250 de voluntari au strâns circa 1.500 de saci de gunoaie de pe raza tuturor ocoalelor silvice din judeţ), Penitenciarul Oradea (29 de deţinuţi şi 30 de angajaţi ai Penitenciarului au adunat 315 saci de gunoaie şi au umplut două maşini cu moloz), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo (ai cărui angajaţi şi voluntari au curăţat gunoaiele de pe râul Crişul Repede).

De asemenea, de organizare au răspuns şi asociaţiile AIESEC şi Eco Planning. La nivelul judeţului, doar 30 de primării din totalul de 101 s-au implicat în proiect.

Din totalul gunoaielor strânse, 12.300 de saci au conţinut deşeuri reciclabile, care au ajuns direct la staţia de sortare a deşeurilor.

Potrivit clasamentului naţional făcut după date aproximative, Bihorul se află pe locul 4 privind numărul de voluntari participanţi, după Maramureş şi Gorj (câte 11.000 de voluntari), respectiv Botoşani (9.200) de voluntari.

Cu toate acestea, judeţul n-a fost curăţat de tot de gunoaie. "Ne mai trebuiau 10.000 de voluntari ca să curăţăm tot judeţul", a spus Mihai Pop, completat fiind de şeful Salvamont, Pinter Istvan: "Nici aceştia nu ajungeau".

Totuşi, munca bihorenilor de rând a reprezentat o realizare uriaşă şi un model pentru toţi cetăţenii, chit că, deocamdată, pare că numărul celor care fac mizerie e mult mai mare decât al celor care fac curăţenie.