Mii de elevi bihoreni îşi vor testa cunoştinţele, începând de luni, la examenele simulate de Evaluare Naţională, respectiv de Bacalaureat. În premieră, aceste simulări se vor desfăşura în paralel, nu în perioade diferite, cum se întâmpla în anii precedenţi.

Toţi elevii vor susţine examenele simulate în şcolile în care învaţă, astfel că se vor transforma în centru de examen toate şcolile care au clase de-a VIII-a, de-a XI-a şi de-a XII-a.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Bihor, Claudiu Damian, la simulări sunt aşteptaţi să participe toţi cei 5.309 elevi din ultimul an de gimnaziu din judeţ, cei 4.094 elevi de clasa a XI-a, respectiv cei 4.180 elevi de clasa a XII-a.

Cu excepţia elevilor din penultimul an de liceu, care nu vor susţine proba la alegere din cadrul Bacalaureatului (întrucât aceasta poate fi o disciplină studiată în clasa a XII-a), toţi elevii vor da toate probele din examenele naţionale. Aşadar, şcolarii din clasele de-a VIII-a vor susţine luni proba la limba română, marţi pe cea la limba maternă, iar miercuri pe cea la matematică, iar cei dintr-a XI-a şi a XII-a au programat luni examenul la limba română, marţi pe cel la limba maternă, miercuri proba obligatorie a profilului. Vineri, elevii din ultimul an de liceu vor mai da proba la alegere a profilului.

Toţi elevii îşi vor afla rezultatele pe 31 martie. Notele nu le vor fi trecute însă în catalog, ci doar vor discuta, cu părinţii şi profesorii, ce măsuri trebuie să ia pentru îmbunătăţirea rezultatelor.