Prima probă orală a examenului de Bacalaureat, cea la limba română, a început fără probleme în Bihor. Din cei 6.976 de elevi bihoreni înscrişi la această probă, luni, până la ora 16, au fost evaluaţi 2.481. Proba continuă în funcţie de orarul stabilit de fiecare din cele 46 de centre de examinare din judeţ.

„Din elevii evaluaţi până acum, 328 au obţinut calificativul mediu, 811 avansat şi 1.342 experimentaţi", a declarat pentru BIHOREANUL jurista Ramona Bacter, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean. Niciun absolvent de liceu nu a fost eliminat din examen.

Proba orală la limba română continuă până miercuri, când începe însă şi proba la limbă maternă, în cadrul căreia 773 de absolvenţi de liceu vor da examen oral la limba maghiară, iar 14 la germană. Aceasta se va desfăşura miercuri şi joi.

Pentru prima oară în sistemul educaţional românesc de după Revoluţie, absolvenţii de liceu încep examenul de Bacalaureat în timpul semestrului şcolar. Tot o premieră este şi faptul că absolvenţii nu primesc note la probele orale, ci certificate de competenţă lingvistică, notate cu calificativ mediu, avansat sau experimentat. Practic, pentru a lua examenul, liceenii nu trebuie decât să se prezinte.

„IŞJ a alcătuit o comisie de monitorizare formată din 46 de persoane, fie din cadrul IŞJ, fie directori de şcoală unde nu se desfăşoară examenul", a mai spus Bacter.