Dat fiind că în această săptămână s-a sărbătorit, la nivel european, s-a sărbătorit Ziua Numărului Unic de Urgenţă, iar statisticile arată că peste 70% din apelurile bihorenilor la 112 sunt false, personalul Inspecţiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a desfăşurat o serie de activităţi de informare şi educare preventivă a elevilor.

Lecţiile pompierilor s-au axat pe importanţa şi modul de utilizare a sistemului unic de urgenţă 112, elevii din calsele primare şi gimnaziale din Oradea, Sântandrei, Girişu de Criş, Sânnicolau Român, Pocola şi Câmpani învăţând ce sunt situaţiile de urgenţă, de ce e importantă sesizarea lor la 112, ce informaţii trebuie să ofere operatorilor din dispecerat, dar şi ce se întâmplă după ce efectuează apelul.

Totodată, elevii au fost familiarizaţi cu modul în care pot preveni producerea unor situaţii de urgenţă, dar şi cum se proteja în cazul în care sunt surprinşi de astfel de evenimente, până în momentul sosirii salvatorilor.

Statisticile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale arată că din cele 552.521 de apeluri făcute în 2012 la numărul unic de urgenţă 112, aproape trei sferturi au fost abuzive. În ianuarie 2013, procentul apelurilor false a crescut la aproape 73%. Majoritatea acestor apeluri provin de la copii nesupravegheaţi, tineri cu chef de glume proaste ori persoane cu probleme psihice.