Între 5 şi 10 august, 17 elevi din şase localităţi bihorene situate în arii protejate administrate de Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius au fost o săptămână în tabăra Junior Ranger, pe Valea Iadului.

Tabăra s-a ţinut în cantonul Murgaşu, unde copiii au stat la cort. "În cadrul acesteia, elevii au făcut mai multe trasee, parcurgând kilometri buni în natură, şi au vizitat Cascadele Vălul Miresei, Ieduţului, Iadolina, Laia. De asemenea, au învăţat diverse tehnici şi metode de orientare pe trasee, participând inclusiv la un concurs de orientare, şi au primit informaţii despre importanţa utilizării echipamentului adecvat în desfăşurarea activităţilor de ranger", a precizat preşedintele Aqua Crisius, Mihai Togor.

Totodată, copiii au învăţat să identifice urmele de animale, să recunoască speciile din ariile protejate, dar şi de ce este necesară protejarea mediului, metode de aprindere a focului şi tehnici de prim ajutor.

În plus, ei au fost împărţiţi în 4 echipe, concurând pentru titlul de cea mai bună echipă şi cel mai bun Junior Ranger. În final, câştigători au fost cei din echipa Junior, formată din Filip Paula, Paşca Silviu, Blidar Bogdan şi Toma George. Premiul de cel mai bun Junior Ranger a fost câştigat de Paşca Silviu din localitatea Beiuşele.

Cei 17 elevi participanţi au fost aleşi în urma seminariilor pe care reprezentanţii Aqua Crisius le-au ţinut în faţa a 500 de elevi din Diosig, Tinca, Ineu, Bulz, Remeţi şi Curăţele. După aceste lecţii, 57 de copii au participat la activităţi de tip Junior Ranger pentru o zi, iar 17 dintre ei au fost duşi acum în tabără.

Tabăra a fost parte a proiectului "Natură în, cu şi pentru comunităţi", din Programul Spaţii Verzi - Arii Naturale Protejate finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România. Proiectul este derulat de APS Aqua Crisius în perioada 15 aprilie - 14 septembrie 2014 şi are ca scop implicarea a 3 comunităţi în promovarea sitului ROSCI0262 Valea Iadei, realizarea a 3 locuri de popas, precum şi conştientizarea a peste o mie de tineri din 6 comunităţi prin acţiuni combinate de tip Junior Ranger. În cadrul aceluiaşi proiect a avut loc şi prima ediţie a Zilei Liliacului Carpatin - Ziua Ariei Protejate.

Proiectul are o valoare totală de 26.635 de lei, din care contribuţia APS Aqua Crisius reprezintă 6.635 lei.