Emoţii pentru elevii din clasa a VIII-a şi în clasa a XII-a. În câteva zile, ei vor susţine simulările examenelor de Evaluare Naţională şi de Bacalaureat.

Inspectorul şcolar general Daniel Negrean a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, calendarul acestor examene. Astfel, pe 18, 19 şi 20 februarie vor susţine simularea Evaluării Naţionale elevii de clasa a VIII-a, prima probă fiind cea la limba română, a doua la matematică, iar a treia la limba maternă. Rezultatele vor fi afişate pe 7 martie.

Pe 3 martie, în sălile de examen vor intra liceenii din ultimul an, care vor susţine simularea la limba română. O zi mai târziu vor fi examinaţi la limba maternă, pe 5 martie la proba obligatorie a profilului, iar pe 6 martie cea la alegere. Liceenii îşi vor afla notele pe 14 martie.

Simulările se vor ţine exact ca examenele adevărate: în săli anume pregătite şi cu subiecte realizate la Ministerul Educaţiei şi transmise în teritoriu. "Simulările au un dublu scop: familiarizarea elevilor cu rigorile unei Evaluări Naţionale, respectiv a unui examen de Bacalaureat, precum şi optimizarea rezultatelor obţinute de către fiecare elev din învăţământul preuniversitar", a declarat Negrean.

Notele obţinute la aceste testări nu vor fi trecute în catalog, motiv pentru care dascălii au o misiune specială: să convingă elevii de importanţa acestor simulări. "Cunoaştem foarte bine că elevii, atunci când ştiu că nu sunt consemnate notele în catalog, tratează testele cu superficialitate", a spus Negrean.

La final, fiecare unitate de învăţământ va trebui să analizeze rezultatele obţinute la nivel de şcoală, clasă şi elev, dar şi să realizeze un plan de măsuri care să conducă spre notele aşteptate la examenele adevărate.

Deşi Ministerul Educaţiei anunţase, la începutul anului, că vor susţine simularea Bacalaureatului şi elevii de clasa a XI-a, deocamdată aceştia nu vor da niciun test. Potrivit lui Negrean, Ministerul nu a stabilit încă modul în care elevii din penultimul an de liceu ar trebui să susţină simularea.

În acest an, Bihorul are 5.700 de elevi în clasa a VIII-a şi un număr similar de liceeni în clasa a XII-a.