Cei peste 14.000 de elevi bihoreni care termină acum clasa a VIII-a sau ultimul an de liceu intră în febra examenelor de sfârşit de ciclu şcolar.

Viitorii liceeni

Şcolarii care sunt acum clasa a VIII-a termină cursurile pe 10 iunie, iar între 14-15 iunie se vor înscrie la Evaluarea Naţională.

Pe 20 iunie, actualii elevi de gimnaziu, viitori liceeni, vor susţine primul examen, cel scris la limba şi literatura română. Pe 21 iunie va avea loc proba scrisă la limba maternă, iar pe 22 iunie la matematică. Elevii vor susţine examenele în şcoala din care provin şi tot acolo vor afla rezultatele obţinute, pe 24 iunie. În aceeaşi zi, între orele 14 şi 18, cei nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţii, urmând ca rezultatele finale să se afişeze pe 27 iunie.

Potrivit preşedintei comisiei judeţene a Evaluării Naţionale, Kery Hajnal, anul acesta în Bihor termină clasa a VIII-a 6778 de elevi, din care 5276 de la secţii cu predare în limba română, 1400 de la clase maghiare, 44 de şcolari din clase cu predare în limba slovacă şi 28 cu predare în germană.

Gata cu şcoala!

În ceea ce-i priveşte pe absolvenţii de ultimul an de liceu, adică de clasa a XII-a sau a XIII-a (pentru unele clase vocaţionale), înscrierea candidaţilor s-a desfăşurat între 23 şi 27 mai, întrucât între 6 şi 23 iunie ei trebuie să susţină probele de evaluare a competenţelor. Anul trecut, aceste probe s-au desfăşurat în timpul celui de-al doilea semestru de şcoală, însă în acest an Ministerul Educaţiei a decis să le mute după finalizarea cursurilor.

Astfel, între 6 şi 8 iunie, liceenii vor fi evaluaţi la limba română, între 8 şi 10 iunie la limba maternă, iar în zilele de 10, 14 şi 15 iunie vor susţine evaluarea competenţelor digitale. "Această evaluare trebuia să se facă în 13-15 iunie, însă cum 13 iunie e zi liberă, fiind a doua zi de Rusalii, iar 14-15 era un interval prea scurt, s-a stabilit că se susţine şi în data de 10 iunie", a explicat inspectorul şcolar general Dorel Luca, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Între 20 şi 23 iunie, liceenii vor susţine ultima evaluare, la o limbă modernă. La aceste evaluări, elevii nu vor primi note, ci doar calificative, astfel că nu există posibilitatea să nu intre în examen pentru că pică o anumită evaluare.

Probele scrise din cadrul Bacalaureatului vor avea loc pe 27 iunie (limba şi literatura română), 28 iunie (limba şi literatura maternă), 29 iunie (proba obligatorie a profilului), 1 iulie (proba la alegere a profilului şi specializării). Pe 3 iulie vor fi afişate rezultatele, iar contestaţiile vor fi depuse pe 4 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 8 iulie.

Copiatul, o problemă

Inspectorul şef a mai spus singura problemă care se pune la examene este vigilenţa profesorilor. "Problema Bacalaureatului, trebuie să o recunoaştem, e la supravegherea candidaţilor. Dacă profesorii asistenţi nu-şi fac treaba şi îi lasă să copieze, se ajunge la răsturnări de ierarhii pe clase, şcoli", a precizat Luca.

Inspectorul spune că introducerea de camere video pentru supraveghere în cele 388 de săli de clase în care se va susţine examenul este o variantă scumpă, pe care IŞJ şi şcolile orădene nu şi-o permit. "Noi facem instructaj, le cerem să lase uşile deschise. În mod logic, n-ar trebui să existe prostii nici la supraveghere", a mai spus Luca.