Temperaturile scăzute nu au oprit aproximativ 70 de elevi de la Şcoala Generală Alexandru Roman din Oradea să pornească, marţi dimineaţă, pe jos, de la şcoală spre Inspectoratul Şcolar Judeţean, însoţiţi de patru părinţi. Deşi nu au scandat niciun mesaj, elevii au purtat pancarte pe care scria „Salvaţi-mi şcoala Alexandru Roman", „Nu închideţi şcoala Alexandru Roman" sau „Ani de zile de muncă se năruie într-o secundă".

Motivul acţiunii lor: faptul că inspectorul şcolar general, Dorel Luca, a anunţat că ia în calcul comasarea a două şcoli generale din municipiu, Alexandru Roman şi Lucreţia Suciu. Protestul elevilor vine la câteva zile după ce părinţii lor au cerut conducerii IŞJ Bihor, dar şi primarului Ilie Bolojan, să nu alipească cele două şcoli.

La IŞJ, nu-i cine să-i asculte...

„Noi nu vrem să renunţăm la şcoala noastră, iar autorităţile nu înţeleg acest lucru", a spus Marinela Sabău, elevă în clasa a VII-a. „Am iniţiat de capul nostru această acţiune, profesorii nici nu ştiu. Am rugat nişte părinţi doar să ne însoţească", a spus Leila Bala, o altă elevă de-a şaptea.

După mai bine de jumătate de oră de mers pe jos din Velenţa, unde se află şcoala lor, până în centrul oraşului, elevii au ajuns la Inspectoratul Şcolar în jurul orei 9, însă niciun inspector nu era disponibil să-i primească. Secretara inspectorului şcolar general le-a spus că acesta este plecat în judeţ, iar adjuncţii, patru la număr, ar fi şi ei pe teren.

Aceasta le-a înregistrat lista cu cei 163 de elevi ai şcolii care au semnat că se opun comasării şcolilor. Deşi secretara le-a recomandat să se întoarcă două ore mai târziu, gimnaziştii au decis să rămână pe coridoarele Inspectoratului. „Noi vrem doar să ne asculte cineva înainte să se ia o decizie clasă privind comasarea, pentru că dacă vor decide să unească şcolile, iar noi vom protesta după, ne vor spune că e prea târziu", a mai spus eleva Marinela Sabău.

Fuga la Primărie!

După aproximativ o oră de aşteptare pe coridoarele IŞJ, elevii au decis să meargă spre Primărie. Pe drum, s-au întâlnit cu inspectorul general adjunct Ilie Crăciun, care le-a spus că e dispus să discute cu o delegaţie de-a lor. Elevii au decis, însă, să-şi continue drumul spre Primărie.

Aici i-a ascultat viceprimarul Gheorghe Carp. „De ce trebuie să facem aşa mare agitaţie, când nu a venit nimic oficial din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean?", a spus edilul, insitând să le explice „vizitatorilor" că discuţia nu poate merge pe un făgaş concret atâta timp cât nu există o decizie concretă. „Vă asigur că, dacă IŞJ va comunica ceva, muncipalitatea va discuta şi cu dumneavoastră", a mai spus Carp.

Acesta le-a cerut părinţilor să nu angreneze copiii în astfel de activităţi, deşi iniţiativa protestului a fost exclusiv a elevilor, după cum ei înşişi spun.

De la Primărie, grupul a pornit spre Prefectură, unde au înregistrat aceeaşi listă dată şi Inspectoratului Şcolar. Subprefectul Cristian Bitea i-a asigurat că, dacă dreptatea e a lor, Instituţia Prefectului va lua măsuri.

Cale-ntoarsă spre Inspectorat

Nemulţumiţi de răspunsurile primite, elevii au decis să se întoarcă la IŞJ, să se plângă şi inspectorului adjunct Ilie Crăciun. „Cel mai bine pentru voi e să mergeţi la şcoală, să continuaţi procesul didactic", le-a spus acesta. Dacă se va lua măsura comasării, a spus Crăciun, aceasta va fi doar din perspectivă economică. „Din septembrie, fondurile pentru şcoli se vor acord în funcţie de numărul de elevi. La voi la şcoală sunteţi prea puţini. Veţi plăti voi din buzunar diferenţa?".

Totodată, Crăciun le-a spus elevilor că abia joi conducerea Inspectoratului va lua o decizie în privinţa comasării. „Eu vă spun însă să nu vă pierdeţi speranţa", a încheiat inspectorul.

Astfel, după patru ore de „colindat" între o instituţie şi alta, elevii au decis să se întoarcă la şcoală. „Nu suntem mulţumiţi de ce ni s-a zis astăzi. Dar sperăm că vor lua o decizie bună mâine", au fost vorbele cu care copiii s-au dus, resemnaţi, spre clase.

Citeşte pe aceeaşi temă şi materialul "Nu ne mutaţi copiii!"