Programul a fost iniţiat de TEPET - sistemul de recuperare şi reciclare a recipientelor PET - şi s-a derulat în perioada martie-mai 2010, în mai multe şcoli din Oradea, iar câştigători au ieşit elevi ai Colegiului Naţional Mihai Eminescu.

Cei 25 de ecologişti, sub îndrumarea profesorilor Dana Duma şi Marius Bejan, au colectat în patru luni nu mai puţin de 6.340 de flacoane de plastic pe care le-au şi "micşorat" cu ajutorul aparatelor de compactare Thermo Press, puse la dispoziţie de firma Werindustry SRL din Oradea. "Practic, motivaţia copiilor a fost o excursie în Budapesta, iar câştigătorii au strâns cele mai multe PET-uri, dar nu doar că le-au strâns, ci le-au şi presat, cu un aparat termic. Astfel, flacoanele au scăzut în dimensiuni cu până la 92%", a explicat Cristian Kiss, directorul comercial al societăţii.

Acesta a mai afirmat că nu a fost o misiune tocmai uşoară pentru ecologişti, deoarece condiţia de bază a fost ca PET-urile colectate să fie curate, cu eticheta şi capacul date jos. "Nu este totuna cu colectarea selectivă a deşeurilor, pentru că aceste pet-uri nu trebuie să fie contaminate. Practic, după ce un flacon este golit, este presat, apoi pus într-un sac special, colectat de noi. Noi oferim şi saci, iar după ce acest saci sunt umpluţi, sunt trimişi către noi, prin curier. Tot noi plătim trasportul", a explicat Kiss.

Pet-urile astfel colectate sunt reciclate, măcinate, iar apoi folosite în industria de prelucrare a firelor sintetice din toată ţara. "În urma acestui program derulat cu succes la Oradea, se va trece la implementarea unui sistem naţional de recuperare şi reciclare a recipientelor PET în cadrul şcolilor şi liceelor din ţară. Prin rotaţie, elevii vor primi acel aparat acasă, deoarece PET-ul nu e adunat de pe stradă, ci se presează imediat după consum", a mai spus el, precizând că firma plăteşte un lei pentru fiecare kilogram de PET-uri adunat.