Eveniment inedit, organizat în acest sfârşit de săptămână, în centrul Oradiei. Elevii de la Liceul Teoretic German "Friedrich Schiller" au lansat, vineri, lampioane şi au fredonat cântece în limba germană dedicate Sfântului Martin.

Lecţia dăruirii

Conform unei informări semnate de profesoara Szabó Alexandra-Dorina, evenimentul, devenit o tradiţie pentru şcoală, este inspirat din legenda lui Martin de Tours, care a împărţit tot ce avea sărmanilor în drumul său din Italia spre Franţa şi, la un moment dat, nu mai avea ce să-i dea unui sărman aflat la porţile cetăţii Amiens.

"Pentru că săracului îi era frig, Martin şi-a tăiat mantia în două şi a împărţit-o cu omul care tremura de frig. Ajuns în cetate, la hanul la care erau deja tovarăşii săi, Martin a visat că Isus avea înfăţişarea sărmanului şi jumătatea sa de mantie şi le spunea îngerilor că Martin l-a îmbrăcat. Astfel, Martin a renunţat la serviciul de cavaler şi a devenit un slujitor fidel al bisericii", explică informarea.

Sărbătoarea Sfântului Martin a lui Martin de Tours, una a dăruirii, este fixată în calendarul catolic şi protestant la data de 11 noiembrie.

Pentru a o marca, elevii de la Liceul German au pregătit cu iscusinţă felinare şi au fredonat cântece în limba germană dedicate Sfântului Martin.

Pe lângă faptul că au învăţat cum se fac aceste lampioane, o altă lecţie primită de copii a fost cum să fie mai darnici.

Vineri seară, elevii celor 9 clase de la ciclul primar de la Liceul German s-au adunat în faţa Teatrului de Stat cu lampioanele în mână, alături de învăţătorii şi de părinţii lor.

"La această activitate s-au alăturat şi micuţii preşcolari de la grupele germane de la Grădiniţa 45 şi Grădiniţa 46. Toţi copiii au intonat cu multă pasiune tradiţionalele cântece: "Ich gehe mit meiner Laterne..." şi "Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne...", care răsunau voios din glasurile copiilor de pe treptele teatrului. Şirul de felinare colorate, cântecele şi buna dispoziţie a tuturor au trezit surâsul şi încântarea trecătorilor. În ciuda zilelor mai scurte şi reci, lumina caldă şi puternică a felinarelor pătrunde în sufletele noastre, aducând bucurie şi amintiri frumoase", a mai precizat profesoara.

Lampioanele au ajuns și în Piața Unirii.

Ziua Şcolii, la Liceul German "Friedrich Schiller"

Pe de altă parte, tot săptămâna aceasta, joi, elevii şi profesorii Liceului au sărbătorit şi ziua şcolii. Între altele, ei şi-au celebrat patronul spiritual prin două expoziţii - Meine Heimstadt"- Oraşul meu natal, "5x Deutschland-Fotoprojekt" -, un târg de prăjituri, un concurs de creaţie literară, iar, la finalul zilei, a fost decorat copacul plantat la înfiinţarea liceului, denumit "Copacul lui Schiller".

"Punctul culminant al întregii activităţi l-a reprezentat momentul organizat de Consiliul Elevilor în curtea şcolii, un moment artistic care a încântat privirile audienţei prin dansurile elevilor şi talentul lor actoricesc, dovedit prin interpretarea unor scenete din viaţă lui Friedrich  Schiller", explică într-o informare prof. Hanga Ionela- Emilia.

În deschiderea momentului, directoarea şcolii, prof. Ellenes Jakabffy Emese, a prezentat un scurt istoric al liceului, "vorbind cu emoţie şi profund respect, despre mândria de a fi elev în această şcoală, o şcoală unică între celelalte din judeţ, care "a crescut" sub ochii comunităţii şi care, prin studierea limbii germane că limba maternă, răspunde nevoilor unei societăţi într-o continuă schimbare".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!