Şase şcoli din tot atâtea ţări europene s-au alăturat în cadrul unui proiect Comenius, Europe on a Plate, în cadrul căruia liceenii îşi vor dezvolta abilităţile într-ale bucătăriei.

Alături de şcoli din Polonia, Belgia, Bulgaria, Franţa şi Portugalia, în proiect e înscris şi Colegiul Tehnic Andrei Şaguna din Oradea, care primeşte, astfel, o finanţare europeană de 24.000 de euro, prin Agenţia Naţională pentru Programe Counitare în domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Scopul proiectului este de a le dezvolta liceenilor abilităţile gastronomice, să cunoască tradiţiile culinare şi bucătăria celorlalte ţări implicate în proiect, dar şi să-şi dezvolte vocabularul gastronomic în engleză şi franceză.

Proiectul are o durată de doi ani, timp în care elevii şi profesorii implicaţi îşi vor vizita partenerii, vor lua lecţii de gătit de la bucătari din fiecare ţară, dar şi vor concura unii cu alţii în felurile de mâncare pe care le-au învăţat.

CT Andrei Saguna - proiect gatit (4)_2.JPGPrima vizită de lucru a elevilor a avut loc în noiembrie, anul trecut, când trei elevi şi patru profesori implicaţi în proiect s-au dus în Polonia, la şcoala coordonatoare. Timp de şapte zile, liceenii au gătit mâncăruri tradiţionale poloneze, au învăţat să confecţioneze decoraţiuni pentru masa de Crăciun din paie, dar au vizitat şi o fermă tradiţională unde li s-a arătat cum se face pâinea. Nu au lipsit vizitele la puncte turistice precum lagărul de concentrare nazist Stuthoff sau un muzeu de ceară. Ca să demonstreze ce-au învăţat, liceenii vor găti pentru colegii lor de la Şaguna, în cadrul unei zile dedicate Poloniei, patru feluri de mâncare tradiţională poloneză: pierogi cu varză şi ciuperci, cotlet de porc cu prune, fritters şi supă de fructe uscate.

Finalitatea proiectului va consta în realizarea unui DVD, un dicţionar cu termeni culinari, un calendar cu poze, dar şi un reţetar al mâncărurilor gătite în cei doi ani. De asemenea, se vor realiza broşuri despre specificul culinar al fiecărei ţări şi un număr de revistă dedicat fiecărei din cele şase ţări.

Din echipa locală de proiect fac directoarea Man Antiana, directorii adjuncţi Matiuţa Carmen şi Portan Gavril, cadrele didactice Cristina Dulău, Ramona Mateiaş, Bianca Pantea, Voichiţa Popa, Felicia Burcia şi bibliotecarul Silvia Maliţa. Cele trei clase de elevi de la profilul de bucătari care participă sunt clasele e a IX-a C, a X-a F şi a XI-a.

Comenius este prima componentă a programului de învăţare pe tot parcursul vieţii - Lifelong Learning Programme - , care facilitează accesul la alternative europene de învăţare continuă şi activă.