Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis vineri seară că elevii din clasele a VIII-a și a XII-a pot merge la școală şi în localităţile aflate în "scenariul roşu", cu condiția ca incidența infectărilor să nu depășească 6 la mia de locuitori. 

Decizia a fost luată în contextul în care municipiul Bucureşti a trecut vineri de incidenţa de 3 cazuri noi la mia de locuitori, adică a intrat în "scenariul roşu".

Astfel, conform deciziilor în vigoare până vineri, doar antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii claselor din învăţământul primar puteau frecventa unităţile de învăţământ. 

Conform noilor prevederi însă, este permisă participarea la cursuri a elevilor "din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi cei din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăşi rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori", se arată în Hotărârea CNSU nr. 15

În acest sens, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății urmează să modifice Ordinul comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARSCoV-2.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus că, în calitate de ministru al Educaţiei, va susţine principiul că "şcolile se închid ultimele şi se deschid primele".