Elevii gojdişti vor să promoveze mersul pe bicicletă, atât printre colegii lor cât şi printre ceilalţi orădeni. Colegiul Naţional Emanuil Gojdu este partener în proiectul Comenius LifeLearning Programme intitulat "Bike Friendly Youngsters" împreună cu licee din Italia, Polonia şi Turcia, care îşi propune să-i ajute pe participanţi să descopere beneficiile mersului pe bicicletă.

În cadrul evenimentului numit "Ziua biciclistului la Gojdu", miercuri, în amfiteatrul Colegiului, mai mulţi liceeni care fac parte din proiect au prezentat activităţile pe care le-au desfăşurat în programul european, punând accent pe faptul că, în urma unor chestionare realizate, au descoperit că majoritatea elevilor de la Gojdu folosesc bicicleta doar recreativ şi ocazional, nu pentru a merge la şcoală ori a se deplasa în diverse locuri.

Tot în proiectul "Bike Friendly Youngsters", însoţiţi de profesoara Anca Mile, elevii au ieşit la plimbare în ultima perioadă pe pistele din oraş. Şi aici au descoperit probleme. "Multe piste sunt ocupate de pietoni sau de maşini parcate, iar unele sunt discontinue", a spus una dintre eleve. De asemenea, tinerii au sesizat şi faptul că unii orădeni îi înjură în trafic, uneori chiar dacă se află pe piste special amenajate. Participanţii la proiect au subliniat şi faptul că este nevoie de mai multe astfel de piste.

La întâlnire a participat şi primarul Ilie Bolojan, care le-a prezentat parţial pistele existente în Oradea, punând accent pe cele de pe malurile Crişului Repede, descriindu-le pe scurt şi proiectele municipalităţii în acest sens. Aşadar, edilul le-a spus liceenilor că în curând va fi finalizată o pistă care leagă zona Cantemir de strada Teodor Blajovici (lângă piaţa de vechituri), dar şi că în prezent se află în licititaţie publică amenajarea unei piste care va lega Oradea de Berettyoujfalu pe o lungime de 35 de kilometri. Elevii gojdişti i-au ascultat şi pe doi reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere, care le-au vorbit despre măsurile de siguranţă pe care trebuie să le respecte atunci când urcă pe două roţi.

La finalul conferinţei, aproape 200 de liceeni, încadraţi de reprezentanţi ai asociaţiei ProBikers şi de profesori, au urcat pe biciclete şi au pornit într-un marş până pe Bulevardul Dacia şi înapoi pe Magheru până la Colegiu pentru a promova ciclismul. Printre biciclişti s-au numărat şi inspectorul general Daniel Negrean şi directorul CN Emanuil Gojdu, Viorel Mititean.