Consiliul Naţional al Elevilor, for prezidat de orădeanul Horia Oniţa, a lansat un apel inedit pentru candidaţii la primării şi consiliile locale. Tinerii le cer politicienilor să semneze o scrisoare de angajament prin care aceştia îşi asumă că, dacă vor ajunge în funcţiile la care aspiră, vor face investiţii în şcoli şi vor sprijini elevii.

"A început campania electorală şi, din poziţiile candidaţilor, ne-am dat seama că educaţia nu este un subiect de campanie, deşi una dintre atribuţiile principale ale adminstraţiei publice locale este educaţia, şcolile fiind în administrarea primăriilor", a explicat demersul CNE Horia Oniţa, luni, pentru BIHOREANUL.

Scrisoarea de angajament pe care elevii o dau candidaţilor la semnat prevede că cel care şi-o asumă va considera educaţia o prioritate, se va implica în modernizarea şi dotarea şcolilor de pe raza localităţii pe care o va conduce, asigurând şi o finanţare competenentă unităţii, va sprijini elevii şi profesorii cu rezultate bune şi se va asigura că drepturile elevilor sunt respectate. De asemenea, semnatarul se obligă să demareze proiecte menite să reducă abandonul şcolar, să modernizeze cantinele şi internatele şcolare şi să asigure acces gratuit pentru toţi elevii la bazele sportive ale şcolilor şi după ore. Ultimul punct al scrisorii de angajament prevede că semnatarul îşi asumă să finanţeze proiecte de practică ale elevilor şi pentru integrarea lor pe piaţa muncii.

"Vrem atât să introducem educaţia ca temă de campanie, cât şi să informăm populaţia că educaţia trebuie să fie un subiect în campanie. Dacă nu faci investiţii în educaţie, degeaba faci alte investiţii", a mai spus Oniţa.

Consiliul Naţional al Elevilor a postat pe site-ul propriu scrisoarea de angajament, iar la finalul campaniei electorale va face public numele tuturor candidaţilor la primării şi consilii locale care au semnat-o.