O nouă campanie de conştientizare a importanţei donării de sânge, intitulată sugestiv "Donează sânge", a fost lansată, recent, la iniţiativa profesorului Roland Bocoi, Liceul cu Program Sportiv "Bihorul" din Oradea, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sangvină, Facultatea de Medicină şi Farmacie, Centrul de Cercetări în Medicina de Înaltă Performanţă, Direcţia de Sănătate Publică (Serviciul de Promovare a Sănătăţii) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

"România se numără printre ţările unde numărul donatorilor de sânge este foarte scăzut. Cauza acestui deficit este lipsa de informare a populaţiei, în special a tinerilor, asupra nevoii de sânge pentru transfuzii în spitale. Spre deosebire de alte ţări europene, unde numărul donatorilor este foarte mare, în România doar 19 români din 1.000 donează sânge. Orădenii trebuie să înţeleagă importanţa şi necesitatea donării de sânge. Fiecare dintre noi sau dintre cei dragi nouă poate ajunge în situaţia în care să aibă nevoie de sânge pentru ca viaţa să-i fie salvată", a explicat directorul adjunct al LPS, Roland Bocoi, în ce constă ideea derulării acestui proiect.

Campania a debutat în săptămâna 20-24 mai, când elevii claselor a XII au fost informaţi cu privire la importanţa şi necesitatea donării de sânge, la aspectele care ţin de condiţiile care trebuiesc îndeplinite pentru a putea fi donator, despre siguranţa donării, cum poate fi utilizat sângele şi produsele din sânge. Acţiunea se va desfăşura până la sfârşitul anului şcolar.
Coordonatorii acestui proiect şi-au propus să tragă un semnal de alarmă pentru întreaga populaţie din Oradea, să sensibilizeze orădenii cu privire la donarea de sânge şi să ajute la depăşirea deficitului de sânge cu care se confruntă spitalele orădene, şi nu numai.

,,Proiectul are ca scop conştientizarea elevilor şi a cadrelor didactice în legătură cu importanţa donării de sânge, informarea unui număr cât mai mare de persoane cu privire la importanţa acestui act, dar şi familiarizarea cu acţiuni de voluntariat şi de donaţie", a mai spus Roland Bocoi.

De altfel, pentru a arăta că informaţiile dobândite în cadrul proiectului nu au fost doar simple informaţii teoretice, dar şi pentru a fi un exemplu pentru concetăţeni, în data de 28 mai 2013, un grup de 20 elevi din clasele de-a XII-a, de la Liceul Sportiv, a mers la Centrul de Transfuzii Sangvine şi a donat sânge.

Din echipa de proiect fac parte directorul Liceului cu Program Sportiv "Bihorul" prof. dr. Dan Matei, dir. adj. prof. Lucian Stance, prof. Livia Benea, prof. Susa Georgeta, dr. Olivia-Ligia Burtă, biologul Carmen Dinescu şi insp. de specialitate Ilie Crăciun.