Aproximativ 50 de elevi și profesori au fost prezenți joi în parcul Nicolae Bălcescu pentru a comemora 89 de ani de la nașterea micuței Évei Heyman, fetița de 13 ani care a fost deportată în anul 1944 din ghetoul din Oradea în lagărul de la Auschwitz și al cărei jurnal a fost publicat de mama sa la câțiva ani după moartea ei prematură.

Evenimentul a făcut parte din proiectul "Ambasadorii memoriei", iniţiat de Muzeul oraşului Oradea, în care elevii dornici să cunoască mai multe despre istoria evreilor în Oradea şi din lume au început, din primăvara anului trecut, să participe la diverse activităţi. Proiectul a cuprins până acum vizite în principalele clădiri din oraş, care au fost construite de evrei, precum şi activităţi de voluntariat. Au fost prezenţi elevi şi profesori de la colegiile "Onisifor Ghibu", "Mihai Eminescu" şi "Emanuil Gojdu" şi liceele "Aurel Lazăr", "Betel", "Partenie Cosma", "Ady Endre" și "Traian Vuia".

La eveniment au participat şi Ionuţ Ciorba, directorul adjunct al Muzeului oraşului Oradea, şi coordonatoarea proiectului, muzeograful Diana Iancu, care le-au povestit celor prezenţi câteva pasaje din viaţa scurtă a fetiţei.

La final, adolescenta Viviana Rad, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Onisifor Ghibu" (foto principală) s-a aşezat lângă statuia Évei şi a interpretat un monolog scris de ea în jurnal, intitulat "Coşmarul meu". Astfel, toate traumele prin care a trecut evreica ar fi fost doar un vis, fata trezindu-se în anul 2020, chiar de ziua ei, nedumerită de prezenţa maşinilor în locul trăsurilor şi de fetiţele care poartă pantaloni în loc de rochiţe colorate.

"Pentru a intra în pielea personajului m-am gândit la momentele prin care a trecut ea. A fost foarte puternică", a spus adolescenta care i-a interpretat rolul. 

Cea mai mică elevă prezentă la comemorare a fost Anca Suplăcan, care miercuri, chiar de ziua evreicei, a împlinit zece ani. Aceasta a venit alături de sora ei mai mare, Cristina, ambele fiind eleve la Liceul Teologic Penticostal "Betel". 

Muzeul oraşului Oradea a pregătit cu ocazia evenimentului şi o bicicletă decorată cu flori, așa cum era a Evei, care a fost aşezată lângă statuie.

Éva Heyman (foto), poreclită şi "Anne Frank de Transilvania", s-a născut pe 13 februarie 1931, la Oradea, şi a murit pe 17 octombrie 1944, la Auschwitz-Birkenau. În ultima mărturisire din jurnalul său, cu trei zile înainte să fie deportată, Eva spunea că nu vrea să moară.

"Micul meu Jurnal, eu nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc... Aş aştepta sfârşitul războiului într-o pivniţă, într-un pod sau în orice gaură. Şi, micul meu Jurnal, m-aş lăsa sărutată până şi de jandarmul saşiu care ne-a luat făina, numai să nu mă omoare, numai să mă lase să trăiesc!", scria adolescenta. Jurnalul său a fost publicat de mama sa în anul 1948 la Budapesta, iar ulterior a fost tradus în mai multe limbi. 

În 2015, Asociaţia Tikvah din Oradea a dezvelit în Parcul Bălcescu, zonă de unde au plecat trenurile cu evrei spre Auschwitz, o statuie a Evei Heyman, realizată în memoria tuturor copiilor şi tinerilor orădeni care au pierit în timpul Holocaustului.