Momente inedite, luni după amiază, în Oradea. Pentru a omagia centenarul unirii Basarabiei cu România, reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor şi Elevilor Basarabeni au împărţit îmbrăţişări basarabene pe Corso, după care au încins Hora Unirii centrul oraşului.

Evenimentul, organizat în cadrul Festivalului cultural Basarabia, a debutat la ora 14, iar timp de jumătate de oră, tinerii au oferit "îmbrăţişări basarabene" pe Corso, în vreme ce, în straie populare, o tânără îmbrăcată în straie populare cânta "Basarabie frumoasă", străjuită de doi colegi ţineau două drapele.

Jumătate de oră mai târziu, participanţii la eveniment au poposit în Piaţa Unirii, unde şi-au dat mână cu mână, au cântat şi jucat "Hora Uniri".

Evenimentul a dorit să marcheze 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Istoria unirii Basarabiei cu regatul României începe oficial 9 aprilie 1918 (27 martie pe stil vechi) şi se încheie pe 28 iunie 1940, când Rusia anexează din nou Basarabia, în urma pactului Ribbentrop-Molotov.

Festivalul Cultural Basarabia a continuat, luni, cu o seară de film basarabean.